Home VestiBiznis & Finansije Naled: Izmene zakona o radu smanjiće broj nezaposlenih

Naled: Izmene zakona o radu smanjiće broj nezaposlenih

by bifadmin

Izmene Zakona o radu olakšaće zapošljavanje starijih osoba, radnika kojima je ostalo nekoliko godina do penzije, kao i mladih koji čine polovinu od ukupno 750.000 nezaposlenih u Srbiji. Usvojene odredbe predstavljaju reformski korak napred, oslobađaju privredu nepotrebnih okova administracije i daju joj šansu da preživi krizne periode bez ugrožavanja prava zaposlenih, pokazuje analiza Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).


Lakše zapošljavanje starijih lica na neodređeno vreme podstaći će ukidanje obaveze poslodavcima da otpremninu isplaćuju za celokupni radni staž, po čemu je Srbija bila jedinstvena zemlja u svetu. Zbog takve odredbe privrednici su oklevali da zaposle osobe sa dugim stažom ili su zaključivali ugovore na određeno i tako izbegavali obavezu plaćanja visoke otpremnine u slučaju da prestane potreba za angažovanjem radnika.

fleksibilna radna snaga
Novim odredbama koje se tiču ugovora na određeno, omogućuje se lakše zapošljavanje na projektima koji su ograničeni na nekoliko godina i daje se prilika novoosnovanim preduzećima da sa zaposlenima zaključe ugovor u trajanju do 3 godine (procena je da je upravo toliko potrebno da se tek otvorene firme stabilizuju na tržištu). Očekuje se da ove odredbe stimulišu, između ostalog, zapošljavanje lica kojima nedostaje samo nekoliko godina do penzije.

Pročitajte i ovo...