Home VestiPolitika i društvo Proglašeni pobednici konkursa Nacionalnog foruma za „Zelene ideje“

Proglašeni pobednici konkursa Nacionalnog foruma za „Zelene ideje“

by bifadmin

Nikola Grujičić iz Valjeva, Vladan Pantović iz Knića i Poljoprivredno gazdinstvo Čović Stevana iz Subotice dobitnici su ovogodišnjih donacija za inovativne poslovne ideje zasnovane na principima održivog razvoja u okviru Nacionalnog foruma za „Zelene ideje“.

Na celodnevnom događaju u sredu 2. jula deset finalista je predstavilo svoje ideje od kojih je žiri odabrao tri za čiju realizaciju će njihovi podnosioci dobiti donacije po 7.000 dolara. Pobedničke ideje će konkurisati i za dodatnih 10 hiljada dolara na Regionalnom forumu Fonda braće Rokfeler, zajedno sa učesnicima iz Makedonije, Kosova, Albanije i Crne Gore.

Za proizvodnju organskih jaja i organske hrane za kokoške na svom imanju kod Valjeva, Nikola Grujičić osvojio je prvu nagradu, za izradu prototipa automatizovane, protočne sušare za voće, povrće i začinsko bilje, koja je zasnovana na principima energetske efikasnosti Vladan Pantović iz Knića osvojio je drugu nagradu, dok je treću nagradu osvojila ideja Poljoprivrednog gazdinstva Čović Stevana iz Subotice za osnivanje farme glista i humusa glistenjaka i prelazak sa konvencionalne na organsku poljoprivrednu proizvodnju.

organska jaja

Najbolje ideje odabrao je petočlani žiri koji su činili Vojislav Stokić, direktor Direkcije za mala preduzeća i preduzetnike Erste Banke, Kristina Nikolić, direktorka marketinga kompanije Strawberry energy, Biljana Stepanović, generalna direktorka Business Info Group, Vladimir Stojanović, programski direktor Udruženja Optimist i Dragan Srećković, direktor programa za održivost i evaluaciju u Institutu za održive zajednice (ISC).

„Kao i u slučaju ostalih programa podrške preduzetnicima u kojima učestvuje Erste Banka, i za pobednike zelenih ideja je predviđen mentorski program, kako bi šanse da od ovih ideja nastane održiv biznis bile što veće“, izjavila je Mirjana Šakić, koordinatorka specijalnih programa Erste Banke namenjenih početnicima u biznisu.

„Drago nam je što smo ove godine dobili priliku da se priključimo Forumu i podržimo ovako dobre preduzetničke ideje. S nestrpljenjem očekujemo nastup pobednika na regionalnom takmičenju, i ne sumnjamo da će ostvariti odličan uspeh, kao i predstavnici Srbije na prethodnim takmičenjima. Imaju sve što je potrebno – inovativni su, ekonomski jačaju sredinu iz koje dolaze i čuvaju životnu sredinu u kojoj rade“, izjavio je Dragan Srećković iz ISC-a.

„Raduje nas što je ove godine na konkursu za Zelene ideje bilo skoro duplo više prijavljenih ideja nego prethodne godine, kao i entuzijazam i sveže ideje koje se oslanjaju na potencijale lokalne sredine. Verujemo da će ideje koje danas budu predstavljene podstaći i druge da budu preduzimljivi i doprinesu razvoju svojih lokalnih zajednica“, izjavila je Mia Vukojević, izvršna direktorka Trag fondacije.

Osim pobedničkih ideja, na forumu su predstavljene i ideje o proizvodnji inovativnih sapuna za pranje voća, povrća i kućnih ljubimaca, izradi peći za pripremanje hrane namenjene socijalno ugroženoj populaciji, pokretanju Eko kafea u „reciklažnom“ duhu, zelenom turističkom info štandu, proizvodnji pratećih aksesoara za automobile, adaptaciji hostela „Montana” za letnji i seminarski turizam na Kopaoniku i proizvodnji dečjih igračaka. Ukupno je stiglo 193 prijave, a 23 ideje su ušle u drugi krug konkursa.

Nacionalni forum za „Zelene ideje“ pokrenuli su Balkanski fond za lokalne inicijative u partnerstvu sa Fondom braće Rokfeler i Erste Bankom. Od ove godine partner na projektu je i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) u saradnji sa Institutom za održive zajednice (ISC). Program je pokrenut kako bi pojedinci, udruženja i mala preduzeća dobili ohrabrenje i sredstva da razvijaju inovativne preduzetničke projekte zasnovane na principima održivog razvoja. Ove ideje se tiču privrednog razvoja, koji se zasniva na racionalnom korišćenju lokalnih resursa, tradicionalnim procesima proizvodnje prilagođenim novom ambijentu, očuvanju zanata kao i na kontinuiranom ekološkom unapređenju.

Pročitajte i ovo...