Home VestiPolitika i društvo Štrajk na moderan način

Štrajk na moderan način

by bifadmin

Novi talas štrajkova u londonskim Ritzy bioskopima pokazuje da su nove generacije prilagodile sindikatsko udruživanje modernim vremenima.
Većina zaposlenih u bioskopskim dovaranama engleske prestonice su mladi i potplaćeni radnici, piše danas opendemocracy. Zaposleni u lancu Ritzy bioskopa izglasali su štrajk sa 97% glasova, uz punu podršku svojih kolega iz Britanskog filmskog Instituta, BFI Imax, Cineworld, Coroneta, Curyon, Everyman, Odeon i Picturehouse bioskopa.

Bioskopska industrija u mnogome se promenila uvođenjem digitalnih tehnologija – izostala je potreba za iskusnim kinoprojektorima – a rasporedi prikazivanja se prilagođavaju potrebama potrošača, zbog čega su ugovori za radnike „veoma fleksibilni“. Dugo vremena su poslodavci mogli da prođu sa niskim platama za zaposlene, ali su postali „nervozni“ kada je usledila obaveza da svake godine povećavaju plate. Kasnije su se pozvali i na „siromaštvo“, odnosno hroničan nedostatak u industriji prikazivanja filmova.

ritzy

Međutim, sve to je palo u vodu kada je izvršni direktor Picturehouse bioskopa sebi isplatio godišnji bonus za 2013. u visini od 15.000 funti, što većina zaposlenih ne skupi tokom čitave godine. Da sve bude još gore, Picturehouse tri godine zaredom nije platio korporativne poreze, iako je u vlasništvu Cineworld-a, koji će najverovatnije udvostručiti svoj neoporezovani profit na 81 milion funti do 2015. Picturehouse je odbio da prikazuje filmove Kena Louča, čuvenog engleskog reditelja i deklarisanog levičara, koji je stao na stranu štrajkača.
Zaposleni u Ritzy bioskopima pokazali su kako nove generacije mogu da aktiviraju javnost svojim štrajkovima putem modernih tehnologija i drugačijeg pristupa problemu. Mnoge poznate javne ličnosti pružile su otvorenu podršku, poput bivšeg fudbalera Erika Kantone i glumca Džejmsa Nezbita, kao i preko aktuelnih filmskih festivala Amnesty International festival fudbalskih filmova i Filmskog festivala o ljudskim pravima. Kampanja preko društvenih medija pozvala je na bojkot poseta projekcija u bioskopima Picturehouse, a organizovano je i prikupljanje donacija za štrajkače.

Štrajkači u Ritzy-u traže uvođenje minimalca, što je već prihvaćemo njihovim kolegama pod ugovorom u BBC-u, BFI IMax-u, ITV, Nacionalnom teatru i Kraljvskoj operi.

Pročitajte i ovo...