Home VestiPolitika i društvo Tajland: Vojnici reformišu javna preduzeća

Tajland: Vojnici reformišu javna preduzeća

by bifadmin

Tajlandska vojna hunta koja je pre dva meseca pučem došla na vlast će otpočeti ekonomske reforme od državne aviokompanije koja je u velikim finansijskim gubicima. Ovo će biti svojevrsna vežba novih tajlanskih vlasti u disciplini zvanoj “razdvajanje politike od biznisa”.

Naime, Thai Airways International se već mesecima suočava sa padom prodaje karata, rastom operativnih troškova i nemilosrdnom konkurencijom. Lošem poslovanju ove kompanije takođe doprinose i nedostatak koherentne strategije i spor proces donošenja odluka.

Procenjuje se da će ove godine kompanija imati neto gubitak od 185 miliona evra.

tajlandski avioprevoznik

Zato će rešavanje nagomilanih problema ove firme biti povereno šefu za bezbednost vojne avijacije Prađinu Đantongu koji pored toga ima i malo poslovnog iskustva.

Inače, od kada je vojna hunta došla na vlast pet članova upravnog odbora ove kompanije je podnelo ostavku, od čega se za većinu u kuloarima govorilo da su umešani u razne korupcionaške skandale. Javnost veruje da je četvorica od ovih petoro ljudi direktno radila u interesu političara na visokim položajima.

Restrukturiranje državne aviokompanije bi trebalo da se odvija u dve faze. Prvo bi trebalo da se unaprede efikasnost i kvalitet u pružanju usluga, a kasnije i da se radi na smanjenju troškova.

Ako ova “vežba” uspe Tajlanđani će isti metod reformi primenjivati i na ostala državna preduzeća.

Izvor: Rojters

Pročitajte i ovo...