Home VestiBiznis & Finansije U drugom tromesečju BDP Srbije pao za 1,1%

U drugom tromesečju BDP Srbije pao za 1,1%

by bifadmin

Prema preliminarnoj oceni Republičkog zavoda za statistiku, realni međugodišnji pad BDP-a u drugom tromesečju iznosi 1,1%.

Industrijska proizvodnja je u junu, prema desezoniranim podacima Republičkog zavoda za statistiku, opala za 3,0%, a u odnosu na isti mesec prethodne godine za 9,2%. Posmatrano prema strukturi ukupne industrije, u sektoru prerađivačke industrije zabeležen je međugodišnji pad od 2,7%, a u sektorima rudarstva i snabdevanja električnom energijom, gasom i parom međugodišnji pad od 17,0% i 34,8%, respektivno. Nepovoljna kretanja u industrijskoj proizvodnji u najvećoj meri su posledica poplava.

padanje

Prerađivačka industrija je, prema desezoniranim podacima, u junu opala za 2,0%. U okviru prerađivačke industrije, najveći negativan doprinos ukupnoj industriji potiče od proizvodnje motornih vozila i proizvoda od metala, a pozitivan od proizvodnje hrane i pića.

Međugodišnje posmatrano, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, promet robe u trgovini na malo u junu je bio realno viši za 4,6%.

Prema desezoniranim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u junu je zabeležen pad izvoza robe u evrima u odnosu na prethodni mesec od 3,2% i pad uvoza od 1,2%. Međugodišnje posmatrano, u junu je robni izvoz, izražen u evrima, povećan za 2,1%, a uvoz za 4,6%.

Pročitajte i ovo...