Home VestiIT i nauka UAE planiraju put na Mars

UAE planiraju put na Mars

by bifadmin

Ujedinjeni arapski emirati su novi učesnik u svemirskoj trci. Naime, ova zemlja planira da do 2021. godine na Mars pošalje bespilotne sonde, što bi bio prvi put da neka arapska zemlja izađe van naše planete, i to da za debi izabere put od 92 miliona kilometara. Za ovaj projekat, koji će inače obeležiti 50 godina osnivanja države, biće formirana UAE svemirska agencija.

mars planeta

Crvenu planetu za sada planira da istraži samo 9 zemalja. Emirati bi trebalo da otpočnu saradnju sa državama koje imaju razvijenu svemirsku tehnologiju, sa kojima bi mogle da vrše transfer znanja. Cilj je da razvoj svemirske i uopšte visoke tehnologije postane ključna komponenta razvitka ekonomije ove arapske zemlje.

Osim toga, svemirske tehnologije širom sveta sve više dobijaju na značaju jer se iz njih ponekad razvijaju inovacije i izumi korisni privredi, ali i nove tehnologije poput telekomunikacijskih ili sistema za predviđanje vremenskih uslova ili prirodnih nepogoda.

Investicije UAE u svemirske tehnologije već su prevazišle brojku od 20 milijardi dirhama (4 milijarde evra), uključujući mobilne i satelitske komunikacione tehnologije i sisteme za nadgledanje planete.

Izvor: Gulfnews

Pročitajte i ovo...