Home VestiEkonomija „Zastava oružje“ i „Simpo“ najveći dužnici

„Zastava oružje“ i „Simpo“ najveći dužnici

by bifadmin

Poreska uprava objavila je 15. jula novu listu poreskih dužnika. Spisak i dalje predvodi „Zastava oružje“ iz Kragujevca, čiji je dug u poslednja tri meseca porastao za oko 400.000.000 dinara. Dug tog preduzeća sada iznosi 7,11 milijardi dinara. Druga kompanija na listi poreskih „neplatiša“ je „Simpo“ iz Vranja sa dugom od 5,7 milijardi dinara, što je povećanje od oko 700.000.000 dinara u odnosu na prethodnu listu od pre tri meseca. Treći najveći dužnik je „Krušik Valjevo“ koji duguje za poreze 2,38 milijardi dinara.

Iako je formalno četvrta na listi kompanija „PTT namenska“ iz Trstenika, sa dugom od 1,94 milijarde dinara, praktično je četvrti najveći dužnik Miroslav Bogićević, čiji koncern „Farmakom“ državi na ime poreza nije platio 2,08 milijardi dinara. Firme Dragana Đurića ukupno za poreze duguju 434,69 miliona dinara. Najviše duguje Đurićeva „Zekstra“, 264,36 miliona, Veterinarski zavod oko 170 miliona, pa „Optika“ 63,47 miliona dinara.

„Luka Beograd“, biznismena Milana Beka, za poreze duguje 729,93 miliona dinara, dok „Monus“ Predraga Rankovića Peconija duguje 483,53 miliona. Iako je prvobitno bilo objavljeno da trgovinski lanac „Idea“, koji posluje u okviru „Agrokora“, za poreze duguje 30 miliona dinara, posle reagovanja te kompanije Poreska uprava je saopštila da ipak nakon izvršenog usaglašavanja stanja u računovodstvenoj evidenciji sa stvarnim stanjem duga i kamate utvrđene po rešenju, izvršeno storniranje sistemski neosnovano više pripisane kamate“.

simpo porezi
Prema računovodstvenoj evidenciji, zaključno sa stanjem na dan 15.7.2014. godine, poreski obveznik „Idea“nema dug po osnovu javnih prihoda, potvrđuju u Poreskoj upravi. Veliki poreski dužnici su i fudbalski klubovi, pa tako „Crvena zvezda“ duguje 25,5 miliona dinara, „Partizan“ 24 miliona, „Vojvodina“ 33 miliona dinara, a „Radnički“ 29 miliona dinara. Najveći dužnici među klubovima su Fudbalski klub „Smederevo“ sa dugom od 278 miliona dinara, „Hajduk“ sa 132 miliona i OFK Beograd sa dugom od 90 miliona dinara.
Na listi poreskih dužnika našla se i Nacionalna služba za zapošljavanje sa dugom od 96 miliona dinara, dok Robne rezerve za poreze duguju 36 miliona. Iako se našla na spisku, kompanija „Leoni Wiring Systems Southeast“ zbog evidentiranog duga u iznosu od 39.527.813,67 dinara, iz Poreske uprave objašnjavaju kako je toj kompaniji upućena opomena, nakon čega je ona, u međuvremenu, podnela zahtev za storniranje konkretne prijave, s obzirom na to da se ispostavilo da se radi o duplo podnetoj prijavi.

Storniranje je u međuvremenu sprovedeno, tako da poreski obveznik („Leoni Wiring System“) više nema evidentiran poreski dug. Poreska uprava objavila je na svom sajtu spisak najvećih poreskih dužnika na dan 30. jun 2014. godine, na kome se ne nalaze dužnici koji su u postupku reprograma dugovanja.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...