Home VestiEkonomija Da li je konačno došlo vreme da zasija aluminijum?

Da li je konačno došlo vreme da zasija aluminijum?

by bifadmin

Rast cene aluminijuma dolazi usled pojačane tražnje zbog smanjenih zaliha. Zapadni berzanski analitičari kažu da dolazi do preokreta u vrednovanju ovog metala, u svetlu premašivanja 2.000 dolara po toni, u poređenju na 1.677 dolara koliko je koštala tona u februaru ove godine.

aluminijum
Mapa ponude i potražnje za aluminijumom se u ovom trenutku menja na globalnom nivou. U Kini se značajno smanjuje eksploatacija ovog metala, posle skoro osam godina dominacije na svetskom tržištu i pravljenja velikog viška, što je dovelo do depresijacije ove sirovine. Međutim, transformacijom svoje privrede i smanjivanjem proizvodnje, Kina sve brže ustupa vodeće mesto i smanjuje ponudu. Od maja 2013. do maja ove godine, zbog obustavljanja proizvodnje u Kini, globalna proizvodnja aluminijuma zabeležila je gubitak od 500 tona dnevno na globalnom nivou.

J. P. Morgan predviđa deficit od 439.000 metričkih tona aluminijuma do kraja ove godine, u poređenju sa viškom od čak dva miliona tona u jeku finansijske krize. Proizvodnja aluminijuma zahteva upotrebu velike količine energije, koja je do prošle godine subvencionisana u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu. U međuvremenu tih subvencija više nema, što je takođe doprinelo smanjivanju proizvodnje.

Pročitajte i ovo...