Home Posle 5 Kanada iscrtava mapu morskog dna na Arktiku

Kanada iscrtava mapu morskog dna na Arktiku

by bifadmin

Kanada kao glavni organizator i inicijator misije na Akrtiku radi na izradi mape morskog dna kako bi pokušala da proširi svoju teritoriju sve do Severnog pola.

The MV Akademik Shokalskiy is pictured stranded in ice in Antarctica
Šestonedeljnu misiju Kanada će deliti sa svojim konkurentom Rusijom. Početak misije organizovan je na Njufaundlednu kako bi se prikupili podaci sa obližnjeg grebena koji se proteže sve do Severnog pola.
Prošlog decembra Kanada je dobila dozvolu  za istraživanje unutar granica Atlantskog okeana. Rusija i Danska su takođe započele istraživanje na ovoj prostranoj lokaciji. Sve tri zemlje su u potrazi za naučnim dokazom da je greben o kome je reč zapravo podvodni produžetak njihove teritorije. Takođe se smatra da je ova oblast neotkrivena naftna rezerva koja čuva 13% ukupne nafte na svetu i čak 30% prirodnog gasa.
„Vlada Kanade čuva naš suverenitet dok pokušava da proširi naše ekonomske i naučne mogućnosti i iscrta novu državnu granicu“, navela je kanadska ministarka iz sektora za zaštitu životne sredine Leona Aglukak. Dodala je da je ovo podvodno istraživanje veoma bitno za građane Kanade jer se tiče njihove budućnosti i ekonomskog prosperiteta.
Pod propisima i konvencijom UN, obalsko stanovništvo polaže ekonomsko pravo na prirodna bogatstva u kopnenom ili podvodnom reonu do 200 nautičkih milja, što iznosi 370 kilometara van kopnenih granica zemlje, ali ukoliko se pokaže da ovaj kopneni sprud ide van ovih granica, država mora dostaviti dokaze komisiji Ujedinjenih Nacija koja će nakon toga napisati predlog za uspostavljanje nove spoljne granice.

Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...