Home VestiEkonomija Krimski rat jajima dobiće epilog u Londonu

Krimski rat jajima dobiće epilog u Londonu

by bifadmin

Sukob Rusije i Ukrajine finansijski je pogodio oligarhe u obe zemlje, a među njima i Ukrajinca Olega Bakmatjika, vlasnika drugog najvećeg proizvođača jaja na svetu.

smesna jaja
Ukrajinska kompanija Avangardco, drugi po veličini rpoizvođač i distributer jaja na svetu, izlistirana je na londonskoj berzi. Postoji od 2003. godine a osnovao ju je tada 27-godišnji „mladi talenat“ Bakmatjik, kupovinom živinskih farmi širom Ukrajine. Bakmatjik je dospeo i na listu najmlađih svetskih milijardera 2011. godine, a zanimljivo je da je početni kapital stekao u lukrativnom ukrajinskom energetskom sektoru, ali se „prebacio“ na proizvodnju hrane, istakavši da će to biti sve češća meta investitora kako čovečanstvo bude imalo veću potražnju.
Ovaj ukrajinski oligarh je još uvek većinski vlasnik u Avangardco, ali veliki udeo u vlasništvu sada poseduje i američki poljoprivredni gigant Cargill. Oni su se ovih dana ponovo našli u žiži javnosti jer nove krimske vlasti imaju nameru prisilno da nacionalizuju proizvođački pogon Avangardco-a na ovom poluostrvu, prenosi CNBC. Bakmatjik je najavio da će podneti međunarodnu tužbu pred sudom u Londonu protiv vlasti sa Krima, čime bi postao prvi poslovni čovek koji poseže za međunarodnim sudskim razrešenjem u sukobu između Ukrajine i Rusije.

Pročitajte i ovo...