Home VestiBiznis & Finansije Referentna kamatna stopa zadržana na nivou od 8,5 odsto

Referentna kamatna stopa zadržana na nivou od 8,5 odsto

by bifadmin

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na jučerašnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 8,5 odsto, saopštila je NBS.

Međugodišnja inflacija kreće se ispod donje granice dozvoljenog odstupanja od cilja i očekujemo da se do kraja godine vrati u granice cilja. Takvom kretanju doprineli su niski inflatorni pritisci, pre svega kao rezultat niske agregatne tražnje i još uvek prisutnog dezinflatornog uticaja cena primarnih poljoprivrednih proizvoda, relativne stabilnosti kursa dinara i inflacionih očekivanja.

Narodna_banka_Srbije

Međutim, imajući u vidu očekivano iscrpljivanje efekata niskih cena hrane i rizike koji bi u narednom periodu mogli nepovoljno da utiču na ekonomska kretanja u zemlji, Izvršni odbor odlučio je da referentnu kamatnu stopu zadrži na sadašnjem nivou.

Pri donošenju odluke, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu da su i dalje prisutne neizvesnosti iz međunarodnog okruženja, koje mogu da se negativno odraze na premiju rizika zemlje, kao i međunarodne tokove kapitala. Rizici daljeg zaoštravanja geopolitičkih tenzija vezani su i za odlaganje ili usporavanje započetog ekonomskog oporavka zone evra. Izvršni odbor očekuje da dosledno sprovođenje mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi u narednom periodu može doprineti ublažavanju eksternih rizika.

Na današnjoj sednici Izvršni odbor je usvojio avgustovski Izveštaj o inflaciji, koji će javnosti biti predstavljen u sredu, 13. avgusta.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 11. septembra.

Pročitajte i ovo...