Home VestiEkonomija Srčana oboljenja dižu troškove zdravstva u Evropi

Srčana oboljenja dižu troškove zdravstva u Evropi

by bifadmin

Troškovi kardiovaskularnih bolesti na starom kontinentu trebalo bi do 2020. godine za samo šest zemalja da porastu na 122,6 milijarde evra godišnje, piše u novom izveštaju britanskog Centra za ekonomska istaživanja. Naime, ovo su podaci za Francusku, Nemačku, Španiju, Italiju, Švedsku i Veliku Britaniju, koje sada ukupno zbog ovih oboljenja izdvajaju 102,1 milijarde evra.

Od pomenute brojke, većina (98,5 milijardi evra) otpada na troškove lečenja i brige o obolelima i onima koji su preživeli srčane udare, šlogove i sl. Ostali troškovi su indirektni, i oni obično obuhvataju smanjenju produktivnost pojedinaca zbog prerane smrti, kao i troškove povećanog mortaliteta.

srce i troskovi

Nemačka, najbrojnija zemlja EU, snosi i najveće troškove zbog rasta broja obolelih od ovih bolesti. Za šest godina ekonomski uticaj narušenog zdravlja građana sa srčanim problemima u njoj će iznositi 41,2 milijarde evra godišnje.

Naučnici i medicinska struka dobili su zadatak da upozore javnost o svim faktorima za nastanak srčanih oboljenja, a tri glavna su fizička neaktivnost, gojaznost i dijabetes.

Izvor: CNBC

Pročitajte i ovo...