Home VestiBiznis & Finansije Srpske jabuke umesto poljskih?

Srpske jabuke umesto poljskih?

by bifadmin
Ruska Federacija najavila je od 1. avgusta zabranu uvoza voća i povrća iz Poljske, pa je znatno povećana tražnja ruskih uvoznika za tim proizvodima iz Srbije. 
Privredena komora Srbije (PKS) je tim povodom pozvala domaće proizvođače prehrambenih proizvoda koji izvoze u Rusiju da, zbog povećane tražnje ruskih uvoznika, objedine ponudu i dostave je Komori ili predstavništvu u Moskvi, radi efikasnijeg plasmana na rusko tržište.
jabuka
Sveta Vasiljević, direktor predstavništva PKS u Moskvi istakao je da su velike količine, visok nivo kvaliteta proizvoda, kao i kontinuitet isporuke, neophodni za uspešan plasman prehrambenih proizvoda iz Srbije na rusko tržište. Vasiljević je ukazao i na neophodnost profesionalnog izbora poslovnih partnera u Rusiji, gde izvoznicima, predstavništvo PKS u Moskvi, može dati sugestije i preporuke.
„Sa naše strane moramo da održimo očekivani nivo kvaliteta i bolje pozicioniramo brend srpskog proizvoda. Apelujemo na proizvođače u Srbiji da obrate pažnju kome i pod kojim uslovima prodaju robu. Predstavništvo PKS u Moskvi pružiće pomoć u proveri kredibiliteta ruskih kupaca, a po potrebi, i u rešavanju administrativnih problema da bi se uspešno realizovao posao“, objasnio je Vasiljević.
Rusija uvodi zabranu uvoza proizvoda iz Poljske zbog velikog broja potvrđenih slučajeva prekomernog korišćenja pesticida i nitrata i nedozvoljenog nivoa sadržaja u proizvodu.
PKS je pripremila Informaciju o propisanim nivoima sredstava i apelovala na proizvođače iz Srbije da se upoznaju za obaveznim kvalitetom proizvoda.
Odluka o zabrani uvoza voća i povrća iz Poljske otvara mogućnost značajnijeg pozicioniranja srpskih proizvođača, koji kvalitetom i količinama mogu da preporuče proizvode za izvoz i u kontinuitetu plasiraju prehrambene proizvode na zahtevno tržište Ruske Federacije. Ukupan godišnji izvoz poljskog voća i povrća u Rusiju procenjen je na oko milijardu dolara. Poljska je najveći svetski izvoznik jabuka i prema procenama ruskih analitičara zabrana će prvenstveno da pogodi taj segment prehrambenih proizvoda.  Od ukupnog izvoza poljskih jabuka, 60 odsto se izvozi na rusko tržište, što je u sezoni 2013-2014. iznosilo bezmalo 500.000 tona.
Proizvođači jabuka iz Srbije izvezli su u prvoj polovini 2014. godine 32,4 hiljade tona tog voća, 100 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Pročitajte i ovo...