Home VestiEkonomija Šteta na putevima i železnici 140 miliona evra

Šteta na putevima i železnici 140 miliona evra

by bifadmin

Po Izveštaju o poplavama u Srbiji u 2014. godini, procenjeno je da će za obnovu u sektoru saobraćaja biti potrebno 128,2 mil EUR. Ipak, kako se ovaj izveštaj odnosi na samo 24 opštine – finansijska sredstva potrebna za obnovu u sektoru saobraćaja u svim poplavljenim područjima će biti značajno veća. Samo preliminarna šteta na saobraćajnoj infrastrukturi prevazilazi ovu cifru i iznosi oko 140 mil EUR, a potrebno je uzeti u obzir i pojavu novih oštećenja usled sleganja tla, zatim sredstva potrebna za unapređenje i modernizaciju infrastrukturnih sistema u okviru strategije „Ponovna – bolja izgradnja“, kao i gubitke zbog prekida delatnosti, tj. indirektnu štetu.

Vlada Srbije je 14. avgusta usvojila Uredbu o utvrđivanju Državnog programa obnove u sektoru saobraćaja, a Uredba je stupila na snagu 16. avgusta. Program se odnosi na obnovu puteva i javne železničke infrastrukture, objekata posebne namene i objekata javne namene u javnoj svojini, koji su oštećeni usled dejstva poplava ili aktiviranjem klizišta.

Štete na železnici

U oblasti železničke infrastrukture, utvrđeno je da je poplavama direktno pogođeno 226 km železničkih pruge, 3 mosta i da je pokrenuto 12 klizišta. U oblasti železničkog saobraćaja utvrđena je šteta na infrastrukturi od 3,416 milijardi dinara (oko 30 mil EUR), dok je šteta od prekida prevoza putnika i robe procenjena na oko 385 miliona dinara (oko 3,32 mil EUR).
Najveća oštećenja pretrpela je pruga Beograd-Vrbnica (Bar), na delu pruge Resnik-Valjevo-Valjevski Gradac-Lastra. Oštećenja se manifestuju u vidu klizišta, odrona, oštećenja trupa pruge, oštećenja na objektima, kao i na elementima gornjeg stroja.

U.S. Highway 36 Colorado flood damage

Štete na putevima

U oblasti puteva, odnosno drumske infrastrukture, na osnovu izveštaja nadležnih organa jedinica lokalne samouprave i stručnih službi nadležnih javnih preduzeća, odnosno privrednih društava, utvrđeno je da ukupna šteta na javnim putevima iznosi više od 12 milijardi dinara (više od 105 mil EUR). Od toga šteta na državnim putevima I i II reda i klizištima iznosi oko 3,955 milijardi dinara (oko 35 mil EUR), šteta na putnim objektima oko 665 miliona dinara (oko 5,80 mil EUR), šteta na koridorima (Koridor 10 – E 80 i Ruta 4 – Put E 763) oko 1,810 milijardi dinara (oko 16,65 mil EUR), dok šteta na lokalnim putevima iznosi oko 5,605 milijardi dinara (oko 48,50 mil EUR).

Navedena procena štete u oblasti drumske infrastrukture je preliminarna. Zbog novih padavina i vremenskog odvijanja sleganja tla, moguća je pojava novih oštećenja koja nisu sagledana u vreme sastavljanja preliminarnog izveštaja. Takođe je moguće proširenje zone već oštećenih objekata i povećanje stepena oštećenja.

U oblasti vodnog saobraćaja nije bilo značajnijih oštećenja od poplava u maju 2014. godine. Na osnovu Izveštaja o poplavama u Srbiji u 2014. godini, koji je Vlada prihvatila na sednici održanoj 15. jula 2014. godine, a koji je razmatrao samo 24 od svih poplavljenih opština, utvrđeno je da je, pored štete na infrastrukturi, sektor saobraćaja pretrpeo i gubitke zbog prekida privrednih delatnosti i ekonomskih tokova, kao i povećanih cena troškova koje imaju korisnici i kompanije, u vrednosti od oko 70 mil EUR.

Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...