Home VestiEkonomija Blagi rast kredita u avgustu

Blagi rast kredita u avgustu

by bifadmin

Ukupni krediti preduzeća, preduzetnika i građana u Srbiji na kraju avgusta 2014. godine iznosili su oko 2.116 milijardi dinara, što je 1,2 odsto više nego na kraju jula, objavilo je danas Udruženje banaka Srbije. Ukupna kreditna zaduženost je na kraju avgusta bila za jedan procenat manja nego na početku godine.

U avgustu je za 0,2 odsto bilo više kredita čija otplata kasni, tako da je učešće pozajamica u docnji u ukupnim kreditima poraslo na 17,2 odsto. Izmirenje rata kasnilo je kod 22,5 odsto kredita privredi, kod 17,8 odsto zajmova preduzetnicima i kod 6,1 odsto kredita građanima.

ne kreditiraju

Pozajmice preduzećima su avgusta bile 1.340 milijardi dinara, odnosno za 0,9 odsto su više nego na kraju jula. Krediti preduzetnicima su bili veći za 1,3 odsto nego u julu i ukupno su iznosili nešto više od 125 milijarde dinara, dok su krediti gradjana bili povećani za 1,7 odsto, na 650 milijardi dinara.

Od pozajmica stanovništvu nepromenjeni iznos u odnosu na juli imali su samo potrošački krediti koji su iznosili gotovo 25 milijardi dinara, ali je njihov iznos u poređenju s početkom godine opao za gotovo pet procenata.

Ostala zaduživanja stanovništva, u zavisnosti od vrste kredita, imala su rast od 1,4 do 3,5 procenata u odnosu na juli.

Pročitajte i ovo...