Home VestiPolitika i društvo Broj divljih životinja prepolovljen u 40 godina

Broj divljih životinja prepolovljen u 40 godina

by bifadmin

Londonsko zoološko društvo, prilikom objavljivanja najnovijeg Indeksa žive planete (Living Planet Indeks), zaključuje da je obim izumiranja životinjskih vrsta još gori nego što se prvobitno mislilo.

plac
Najnoviji izveštaj Londonskog zoološkog društva još je alarmantniji nego prethodni, objavljen pre dve godine, jer je korišćena drugačija metodologija prema kojoj je broj sisara, ptica, gmizavaca, vodozemaca i riba u proseku smanjen za 52% u poslednjih 40 godina. Najviše su pogođene slatkovodne životinsjeke vrste, čija populacija je smanjena za čitavih 76%. U sačinjavanju izveštaja korišćeni su raspoloživi statistički podaci za preko 10.000 vrsta kičmenjaka od 1970. do 2010.

U Gani je populacija lavova smanjena za 90%, u svim zemljama zapadne Afrike, zaštićeni šumski slonovi danas koriste tek 6-7% teritorije koju su koristili pre četiri decenije, broj tigrova u Nepalu smanjen je sa 100.000 sa početka dvadesetog veka na tek 3.000, čak i u razvijenoj Velikoj Britaniji smanjuje se broj ptica.

Svetska fondacija za prirodu (WWF) i Londonsko zoološko društvo zajedno zaključuju da je moderna civilizacija glavni uzročnik ovakve situacije: svetske šume se seku brže nego što mogu da izrastu novi zasadi, iz okeana i mora se vadi veća količina ribe nego što može da se nadoknadi prirodnim putem, iz reka i vodokolektora se crpi više vode za piće nego što padavine širom sveta mogu da pokriju, a već godinama se već emituje više ugljendioksida nego što tako „načete“ šume i okeani mogu da apsorbuju.

Pročitajte i ovo...