Home VestiPolitika i društvo Evo kako će klimatske promene izmeniti SAD

Evo kako će klimatske promene izmeniti SAD

by bifadmin

Amerikanci koji veruju u klimatske promene verovatno neće želeti da se sele u Kaliforniju ili na jugozapad SAD, u kojima se krajem ovog veka očekuju velike suše i požari. Jugoistok i istočnu obalu, prema prognozama, tada će često pogađati toplotni talasi, uragani, poplave i sl, a Vašington bi dobrim delom 2100. godine mogao da se nađe pod vodom.

Kamilo Mora, profesor geografije, i autor kako se ispostavilo tačnih predviđanja o veoma toplom letu ove godine, misli da će visoke temperature postati sasvim uobičajene 2047. godine. “Tada će najbolje mesto za život u SAD biti Aljaska. Aljaska će krajem ovog veka biti nova Florida”, tvrdi on.

klima kip slobode

Ako se zagrevanje planete nastavi ovim tempom, već 2050. veći deo planete će izgledati drugačije nego danas – u severnim, danas hladnim, zemljama život će biti prijatniji nego u toplijim. Naučnici kao dobro mesto za život u budućim godinama preporučuju priobalno zemljište od Kanade do Bej Arie (Bay Area). No, američki klimatski migranti će najverovatnije u najvećem broju utočište tražiti u gradovima na severozapadu poput Sijetla i Portlanda.

Klimatske izbeglice bi takođe mogle ići i na istok, npr u Mineapolis, Solt Lejk Siti, Milvoki i Detroit. Prema mišljenju Metjua E Kana, profesora ekonomije životne sredine, u ove gradove bi se mogli sliti milioni ljudi. Do 2100. godine, danas nimalo poželjan Detroit mogao bi postati jedan od naatraktivnijih gradova.

Sa druge strane, u maju ove godine Majami je proglašen jednim od najranjivijih gradova koji će mnogo štete pretrpeti zbog klimatskih promena. Generalno, cela Florida će biti veoma pogođena zbog rasta nivoa mora, a posebno gradovi koji nisu na nadmorskoj visini.

U Njujorku i Vašingtonu bi 2047. godine trebalo da bude neuobičajeno toplo, a slična sudbina pogodiće i Los Anđeles, San Francisko, Čikago i druge veće gradove.

Izvor: Gardijan

Pročitajte i ovo...