Home VestiEkonomija Inflacija u Venecueli porasla na 63,4%

Inflacija u Venecueli porasla na 63,4%

by bifadmin

Venecuelanska inflacija na godišnjem nivou je, prema zvaničnim podacima, narasla na 63,4%, što je trenutno najbrži rast cena u celoj Latinskoj Americi.

Ovo objavljivanje podataka o inflaciji je inače prvo od maja, zbog čega mnogi Venecuelanci optužuju vlast da namerno krije podatke o ekonomskom sunovratu, iz političkih razloga.

Centralna banka ovom prilikom nije objavila spisak retkih roba, odnosno osnovnih dobara koja nedostaju na rafovima prodavnica, kao što su brašno, mleko i toalet papir.

nestasice

Za ove nestašice su delimično zaslužne i “zamrznute cene”, zbog kojih je roba u Venecueli mnogo jeftinija nego npr u susednoj Kolumbiji, pa je ova siromašna zemlja postala raj za švercere. Venecuelanske vlasti procenjuju da je oko 40% subvencionisane robe izvezeno u susednu zemlju, zbog čega su najavile i zatvaranje granica noću.

Ekonomska situacija u ovoj zemlji nema mnogo izgleda da se popravi, a konsultantska kuća Capital Economics iz Londona procenjuje da će se venecuelanski BDP ove i naredne godine smanjiti za 5%. Oni takođe upozoravaju na produbljivanje recesije u ovoj zemlji.
Izvor: BBC

Pročitajte i ovo...