Home VestiPolitika i društvo Italija: Umesto imovine, država mafijašima oduzima sinove

Italija: Umesto imovine, država mafijašima oduzima sinove

by bifadmin

Italija se dugo borila protiv mafije oduzimajući njenim najuvaženijim članovima nelegalno stečenu imovinu, ali sada sudije mafijašima oduzimaju nešto mnogo vrednije: sinove.

Do sada je u Kalabriji od roditelja mafijaša oduzeto oko 20 maloletnih sinova i poslato na rehabilitaciju, gde ih stručnjaci usmeravaju da žive i rade po zakonu. Ova deca su ranije uglavnom hapšena zbog sitnijih prekršaja, a pretpostavljalo se da će krenuti stopama svojih očeva koji zauzimaju visoka mesta u mafijaškim klanovima. To je uostalom uobičajeno u mafijaškim porodicama. Zato su sudovi počeli da se pozivaju na zakonske odredbe koje im dozvoljavaju da oduzmu maloletnike od porodica koje nisu u stanju da ih pravilno podižu i vaspitavaju.

mafija ital

Po odvajanju od roditelja, ova deca život nastavljaju u institucijama za problematičnu omladinu u kojima su pravila života veoma stroga. U tim institucijama mafijaška deca su pod nadzorom psihologa koji im predstavljaju sve posledice bavljenja organizovanim kriminalom, koliko za same mafijaše, toliko i za njihove žrtve.

Druženje sa psiholozima, u kojima često vide stariju braću, polako počinje da menja ovu decu – oni čak i volontiraju u domovima za nezbrinutu decu i sličnim ustanovama. Drugim rečima, oni počinju da rade nešto za džabe, zarad opšteg interesa.

Ova deca naime iznova uče da steknu simpatije i poštovanje okruženja ali ovaj put ne zbog svog porodičnog imena već zbog sopstvene ličnosti. U takvim uslovima im prolaze godine u sicilijanskim institucijama, a kada postanu punoletni imaju pravo da se vrate kući, sa nadom da će voditi “ispravan” život.
Izvor: Biznis Insajder

Pročitajte i ovo...