Home VestiBiznis & Finansije Kinezi i Indijci ne dolaze na samit o klimatskim promenama

Kinezi i Indijci ne dolaze na samit o klimatskim promenama

by bifadmin

Lideri Kine i Indije ne planiraju da prisustvuje samitu o klimatskim promenama koji će u septembru biti održan u Ujedinjenim nacija, signalizirajući mlaku podršku globalnom paktu za smanjivanje emisije štetnih gasova dve od tri najvećih emitera.

Predsednik Kine Ksi Đinping i indijski premijer Narendra Modi su rekli Generalnom sekretaru UN Ban Ki-munauda neće biti na celodnevnom sastanku svetskih lidera 23. septembra, reklo je dvoje UN diplomata  Blumbergu, tražeći da ostanu anonimni. Njihovo odsustvo potkopava samit, mada ne mora biti fatalno za pregovore pregovore čije s eokončanje planira za kraj 2015 .

Kina je najveći svetski emiter gasova staklene bašte, a Indija je treći , posle SAD, prema podacima Svetske banke. Kina i Indija zajedno čine skoro trećinu ukupnih emisija, a njihove emisije ugljen dioksida rastu,  dok su u SAD i Evropi održavaju na istom nivou.

„Bio sam potpuno šokiran i veoma razočaran kad sam pročitao da kineski predsednik i indijski premijer neće biti na Samitu“, rekao je Toni deBrum , ministar spoljnih poslova Maršalskih ostrva, u severnom Pacifiku, u saopštenju. “ Za male ostrvske države u svetu, nauka kaže da bismo mogli biti primorani da platimo najveću cenu od svih – gubitak naših zemalja . Očekujemo solidarnost naših sunarodnika, a ne izgovore. “

CHINA/

Kina i Indija su  nagovorili lidere velikih zemalja da obećaju 100 milijardi dolara siromašnim zemljama da im pomognu da se bave pretnjama klimatskih promena, i smanje pritisak na svoje budžete. Obe zemlje su veliki korisnici uglja, goriva koje proizvodi najveće emisije ugljen dioksida, i najavli su da će učiniti dodatne napore da pređu na zelene izvore energije.

“ Generalni sekretar očekuje da članice dođu sa predlozima da preuzmu ozbiljne obaveze kada je reč o klimatskim promenama, “ rekao je juče u Njujorku Banov portparol, Stephane Dujaric. On je rekao da nema ništa da doda na pitanje o prisustvu lidera.

Sastanak u UN 23. septembra nije pregovaračka sesija nego okupljanje svetskih lidera, poslovnih rukovodilaca i ekologa da razmotre načine za borbu protiv globalnog zagrevanja, i kako da ublaži njegov uticaj . Sastanak obuhvata tri istovremene sesije na kojima lideri treba izlože nacionalne planove  ambicije u vezi sa smanjivanjem emisija ugljendioksida.

Izvor: Blumberg

Pročitajte i ovo...