Home VestiEkonomija Moguća prodaja Hypo mreže na Balkanu u oktobru?

Moguća prodaja Hypo mreže na Balkanu u oktobru?

by bifadmin

U prvoj nedelji oktobra moglo bi doći do potpisivanja sporazuma o prodaji mreže Hypo Alpe Adria banke na Balkanu ukoliko završni pregovori budu tekli kako se nadaju u Hypo banci, javila je danas austrijska agencija APA. Prema pisanju agencije, glavni kandidat za kupovinu je američki investicioni fond „Advent International“, a vode se pregovori i sa jednim konzorcijumom.

spajanje

Da li će posao biti zaključen zavisi i od Nadzornog organa, kao i Evropske komisije. Brisel mora da odobri dogovor, pošto izanalizira sve detalje kao što su moguće garancije, ali i refinansiranje majke banke sa 2,2 mlrd EUR koje se nalaze u bankama Hypo u jugoistočnoj Evropi. Ukoliko prodaja u paketu ne bude dovoljno atraktivna za austrijsku državu, koja je vlasnik Hypo banke, ili bi taj posao bio suviše rizičan, sledeći korak bi bio pojedinačna prodaja ćerki banke na Balkanu. Rok za to, koji je Austriji dala Evropska komisija, je sredina iduće godine.

Prilikom prethodnog pokušaja prodaje mreže banke na jugoistoku Evrope, u julu, koju je preuzela austrijska država prema nalogu EU, od sedam zainteresovanih, knjiga je spala na dva slova i ni jedan od potencijalnih kupaca nije bio spreman da plati očekivanih 500 mil EUR. I tada je u igri bio američki fond „Advent“, kao i finansijska grupacija sa sedištem u Londonu „Milhouse Capital Investment Group“, pisao je krajem jula list Prese.
Balkanska mreža Hypo banke obuhvata šest banaka i tri društva za lizing u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini.

Izvor: Tanjug

Pročitajte i ovo...