Home VestiPolitika i društvo Na svetu ima više od 900 miliona nepismenih

Na svetu ima više od 900 miliona nepismenih

by bifadmin

Bliži nam se Međunarodni dan pismenosti (8. septembar), povodom kojeg je Uneskov Institut za statistiku objavio najnovije podatke o napretku opismenjavanja u svetu. Uprkos značajnim pomacima i dan danas na planeti ima mnogo funkcionalno nepismenih – 781 milion odraslih i 126 miliona mladih koji ne umeju da čitaju i pišu. Dve trećine njih čine žene. Unesko saopštava da ovo uveliko otežava borbu protiv globalnog siromaštva, jer nepismeni ljudi teže nalaze kvalitetne i pristojno plaćene poslove.

nepismenost

Trenutno najbrže raste stopa pismenosti mlađih žena, mada i dalje žene čine 3 od 5 mladih koji ne umeju da čitaju i pišu. Ovo je rezultat duboko ukorenjenih patrijarhalnih kultura u određenim delovima sveta, u kojima je uobičajeno da žene ne idu u školu, i da je njihova jedina životna uloga – supruge i majke.

No, podaci pokazuju da sa razvojem ekonomije raste i opismenjavanje, posebno među mladima. Dobar primer za ovu tvrdnju je Indonezija kojoj je za 30 godina broj pismenih mladih porastao sa 85% na 99% paralelno sa rastom BDP-a.

Više o ovome možete pročitati na ovom sajtu.

Pročitajte i ovo...