Home VestiBiznis & Finansije Salmond odlazi, pitanje unutrašnjih odnosa u Velikoj Britaniji ostaje

Salmond odlazi, pitanje unutrašnjih odnosa u Velikoj Britaniji ostaje

by bifadmin

Škotski premijer Aleks Samond (Alex Salmond) priznao je poraz opcije za nezavisnost na referendumu, i odlučio da podnese ostavku na mesto premijera i lidera partije, ali je odmah podsetio na obećanje o prenosu nadležnosti koje su Škotskoj dale vodeće britanske stranke – vladajući konzervativci i liberalne demokrate, i opozicioni labursti, ako na referendumu pobedi opcija protiv nezavisnosti.

Salmond je rekao da će, pošto je deset godina bio dominantna politička figura u Škotskoj, napustiti mesto premijera i lidera Škotske nacionalne partije u novembru, javlja Gardijan, pošto su rezultati referenduma pokazali da je za opciju ostanka u Velikoj Britaniji glasalo više građana Škotske nego što su to sugerisala istraživanja javnog mnjenja.  

„Stranke koje su za uniju su obećale na kraju kampanje da će dati veća ovlašćenja Škotskoj i Škotska očekuje da se ta obećanja brzo i ispune“, rekao je on.

Britanski premijer je rekao da će ispuniti obećanje dato uoči referenduma o prenosu dela nadležnosti na regionalne vlasti u Škotskoj i najavio sličene mere i za Englesku, Vels i Severnu Irsku.

London bi, prema tom planu, trebalo da da šira ovlašćenja Škotskoj u oblasti fiskalne politike, trošenju budžeta i socijalnim davanjima. Plan, pre svega, predviđa da ubuduće škotske regionalne vlasti budu nadležne za prikupljanje poreza, odlučivanje o trošenju tih prihoda, kao i o sistemu socijalne zaštite.

Britanski premijer Dejvid Kameron je rekao da će ti planovi biti pripremljeni do novembra a predlozi zakona biti spremni do januara. Rekao je da će nova ovlašćenja biti odobrena za sva četiri konstitutivna dela Ujedinjenog Kraljevstva – Škotsku, Vels, Severnu Irsku i Englesku.

Prenos nadležnosti nije lak

Obećanja data Škotskoj, međutim, neće biti lako sprovesti jer su obećani rokovi kratki a drugi regioni, takođe, očekuju ustupke.

„Škotska je praktično sve dobila osim potpune nezavisnosti. Ovo će biti početak važnih pregovora. Mnogo toga je obećano ali je konteskt složen jer engleski i velški poslanici nisu zadovoljnim tim obećanjima“, rekla je profesorka za javne politike u Univerzitetu u Serlingu Emili Sejnt Deni (Emily Saint Denny).

Rok od 150 dana je vrlo kratak kada je reč o složneim ustavnim zakonima koje moraju da razmotre i oba doma britanskog parlamenta, rekao je profesor na Kraljevom koledžu u Londonu Nik Batler(Nick Butler).

Pojedini stručnjaci smatraju i da sprovođenje takvih reformi u žurbi ne bi bilo dobro. „Srljanje u nove zakone može kratkoročno izgledati dobro ali je malo verovatno da će to dati trajno rešenje“, ocenila je profesorka na Univerzitetu u Edinburgu Nikola Mekjuen (Nicola McEwen).

Ona je za AFP rekla da će Samondova Škotska nacionalna partija verovatno izneti svoje predloge o prenosu nadležnosti i da će se oni dosta razlikovati od onoga što je ponuđeno.

Iako je pobeda „ne“ opcije donela olakšanje većini u Velikoj Britaniji pa i svetu, uplašenom da bi prograšenje škotske nezavisnosti donelo niz sličnh pokušaja širom sveta i Evrope, analitičari u prvim reakcijama posle glasanja, kažu da je činenica da je 45% glasača bilo za nezavisnu Škotsku otrežnjujuća cifra posle koje je jasno da u Velikoj Britaniji mora doći do velikih promena u načinu funkcionisanja i donošenja odluka na unutrašnjem planu.

alex salmond

Nejasno je da li će rezultati škotskog referenduma imati odjeka kod birača drugih regija koje žele da se osamostale. Katalonski parlament usvojio je zakon koji poslanicima daje pravo da održe, kako su najavili, neobavezujuće konsultacije o nezavisnosti od Španije 9. novembra.Ovaj potez, načinjen dan pošto su škotski glasači odbacili nezavisnost, u suprotnosti je sa centralnom španskom vladom, koja je već saopštila da će katalonski zakon izneti pred nacionalni Ustavni sud, preneo je Frans pres.

Euraktiv.rs,  Gardijan.

Pročitajte i ovo...