Home VestiBiznis & Finansije Šta će Dragi reći u četvrtak?

Šta će Dragi reći u četvrtak?

by bifadmin

Savet Evropske centralne banke odlučivaće u četvrtak koji pravac da zauzme u monetarnoj politici. Do nedavno, bilo je veoma lako odrediti sledeće poteze ECB, ali ovog puta, čini se da će biti drugačije, piše Erste Bank Research u svom redovnom njuzleteru u kojem komentariše nedelju pred nama.

Smanjivanje referentne kamatne stope već je viđeno u junu a za sredinu septembra je predviđeno puštanje prve tranše  dodatne likvidnosti kroz TLTRO.  Nakon poslednjeg sastanka Saveta ECB početkom avgusta, bilo je jakih nagoveštaja da je program ECB koji uključuje kupovinu ABS (asset backed securities) možda na pomolu. Međutim, najnovije izjave predsednika ECB Dragija su toj politici dodale još jedan elemenat monetarne politike.

mario dragi

U toku prezentacije o Evropskom tržištu rada, na redovnom godišnjem simpozijumu FED u Kanzasu, Dragi je dao nekoliko nagoveštaja u vezi sa očekivanom inflacijom u evrozoni.  Dragi je istakao da su inflatorna očekivanja na finansijskim tržištima tokom avgusta opala na svim vremenskim horizontima. ECB već dugo pominje pad inflacije na srednji rok  kao preduslov za
značajniju kupovinu hartija od vrednosti odnosno državnih obveznica.
Tržišta su ovu primedbu primila kao nagoveštaj dodatnog popuštanja monetarne politike što je dovelo do pada prinosa na obveznice. Moguće je da tržište previše entuzijastično čita Dragijeve komentare, kao što je to primetio nemački ministar finansija Šojble, ali će na konferenciji za novinare u četvrtak sigurno biti mnogo pitanja.

Mi smo skloni da očekujemo da program veće kupovine hartija od vrednosti još neće biti najavljen. Međutim, jasno je i da ove Dragijeve primedbe nisu bile slučajne i da  je Dragi verovatno želeo da pruži tržištima nagoveštaj o tome na šta bi trebalo da obrate pažnju kad budu razmišljali o tome u kome trenutku bi se ovakav program masovne kupovine hartija od vrednosti mogao pojaviti.

Po našem mišljenju to će se verovatno dogoditi tek krajem godine.

Očekuje se da će ECB u četvrtak kad bude prezentovala svoje kvartalne prognoze, saopštiti da su očekivanja privrednog rasta dodatno korigovana naniže, što takođe ukazuje da se labavljenje monetarne politike može očekivati u nekom kraćem periodu.

Pročitajte i ovo...