Home VestiEkonomija Svake godine u javnoj upravi će raditi za 5% manje ljudi

Svake godine u javnoj upravi će raditi za 5% manje ljudi

by bifadmin

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je da će broj zaposlenih u javnoj upravi, kojih trenutno ima oko 55.000, u narednom periodu biti smanjivan za pet odsto na godišnjem nivou.

„Važno je i da promenimo strukturu zaposlenih“, rekla je ministarka RTS-u.

Komentarišući činjenicu da u Srbiji i dalje postoji veliki broj državnih agencija, Udovički je kazala da je to posledica različitog tumačenja samog pojma agencija.

nezaposlenost

„Postoje zabune oko pojma agencija. Ako pod agencijom podrazumevate i Geodetski zavod, onda ih zaista ima više od sto u Srbiji i u njima radi nekoliko hiljada zaposlenih. Tokom 2014. godine, snimićemo stanje u toj oblasti a u 2015. ćemo neke restrukturirati a neke eliminisati. Kod nas još uvek ne postoji pouzdan registar i zatvoren zakonski okvir koji jasno definiše šta spada u agencije“, rekla je Udovički.

Veliki problem naše zemlje predstavlja i činjenica da privatni sektor ne zapošljava. U prethodnom periodu vlade su na više načina bezuspešno pokušavale da povećaju zapošljavanje. Poslodavci u Srbiji međutim nisu pokazali veliko interesovanje čak ni za subvencije za angažovanje novih radnika. Samo četiri firme iskoristile su ponuđenu mogućnost uštede, odnosno pravo na povraćaj poreza na dohodak od 65 do 75 odsto po novozaposlenom.
Izvor: eKapija

Pročitajte i ovo...