Home VestiEkonomija Transparentne javne nabavke donose preduzećima veliku uštedu

Transparentne javne nabavke donose preduzećima veliku uštedu

by bifadmin

Uprava za javne nabavke saopštila je da je ove godine 4.843 naručilaca dostavilo izveštaje za prvo polugodište 2014. godine, što je za 56% više nego u istom periodu prethodne godine.

Učešće otvorenog postupka je sa 54% u prvom polugodištu 2013. godine poraslo na 86% u prvom polugodištu 2014. godine što je na nivou zemalja EU. Istovremeno je smanjeno učešće pregovaračkog postupka bez objavljivanja javnog poziva sa 24% u prvom polugodištu 2013. godine na 4% u prvom polugodištu 2014. godine.

Direktor Uprave Predrag Jovanović predstavio je i podatke o razlikama u nabavnim cenama kada se kupovalo u pregovaračkom i otvorenom postupku. Tako je Zdravstveni centar Čačak nabavljao reagense u pregovaračkom postupku sa samo jednim ponuđačem u 2013. godini za 30,2 miliona dinara, da bi istu nabavku u 2014. godini realizovao u otvorenom postupku gde je omogućena konkurencija za 21,6 miliona dinara, što je ušteda od 28%.

jnabavke

Jovanović je dalje istakao i primer nabavke leka Kapecitabin koju je realizovao Republički fond za zdravstveno osiguranje gde je takođe ostvarena značajna ušteda:

„Kada je pre ovaj lek nabavljan u pregovaračkom postupku sa samo jednim ponuđačem, po osnovu isključivih prava, nabavna cena mu je bila 239 dinara po tableti, međutim kada je u 2014. godini nabavljan u otvorenom postupku gde je omogućena konkurencija jer je proširena lista lekova, isti ponuđač je taj lek ponudio po ceni od 62 dinara po tableti, odnosno 4 puta jeftinije. To jasno pokazuje kolike su mogućnosti ušteda od uvođenja konkurencije u javne nabavke i sprečavanja neposrednih pogodbi“.

Naručioci se sve više okreću primeni otvorenog postupka, a pregovarački se svodi na izuzetne situacije. „Naručioci koje možemo istaći da su sveli pregovarački postupak bez objavljivanja na minimum, iako je reč o velikim i složenim nabavkama, su EMS (0,63%), Elektrovojvodina (0,67%), RFZO (1,24%)“, rekao je Jovanović.

Pročitajte i ovo...