Home VestiPolitika i društvo U Srbiji više od 2.000 problematičnih ekoloških predmeta

U Srbiji više od 2.000 problematičnih ekoloških predmeta

by bifadmin

U oblasti životne sredine u Srbiji postoji oko 2.000 problematičnih predmeta čija vrednost premašuje 100 mil EUR, koji i dalje nisu završeni jer su sredstva potrošena za druge namene, izjavila je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede i životne sredine Stana Božović.

dimnjaci zagadjenje

Božović je Tanjugu rekla da je za oblast životne sredine u Srbiji proteklih godina stigao veliki novac od brojnih donatora, pre svega iz Evropske unije, a u projektima koje je trebalo realizovati bilo je mnogo nepravilnosti i zloupotreba, koje će u narednom periodu utvrđivati nadležna komisija. „U ovom trenutku, kod nas u sektoru životne sredine imamo 2.000 problematičnih predmeta čiji kapacitet finansijski prevazilazi 100 mil EUR. To su problematični projekti, koji nisu urađeni, nisu završeni, a gde pare nisu potrošene“, izjavila je Božović. Ona je kazala da se u izveštajima Evropske komisije navodi u kom delu je stanje problematično i šta treba da promenimo.

Prave ocene o tome kakvo je stanje u oblasti životne sredine dobićemo posle bilateralnog skrininga za poglavlje 27, a pravi rezultati, kako je kazala biće vidljivi već od iduće godine. U Briselu je prošle nedelje otvoren eksplanatorni skrining za poglavlje 27 u okviru koga su se razmatrale oblasti horizontalnog zakonodavstva, kvaliteta vazduha, zaštite od buke, upravljanja otpadom, zaštita prirode, hemikalije, kontrola industrijskog zagađenja i upravljanje rizikom i klimatske promene.

Izvor: eKapija, Tanjug

Pročitajte i ovo...