Home VestiPolitika i društvo UN: Smanjen broj gladnih na svetu za 100 miliona

UN: Smanjen broj gladnih na svetu za 100 miliona

by bifadmin

Svaki deveti stanovnik planete je gladan, saopštile su Ujedinjene nacije, dodavši da je ovaj trend u opadanju – u poslednjoj deceniji smanjen je broj gladnih za 100 miliona, a od 1990. godine za preko 20 miliona.

U procentima, populacija koja gladuje je sa prethodnih 18,7 odsto tokom prošle decenije smanjena na 11,3 odsto ukupnog svetskog stanovništva. Ovo je još uočljivije u zemljama u razvoju gde je tokom protekle decenije procenat neuhranjenih u ukupnom stanovništvu pao na 13,5 odsto sa 23,4 odsto.

gladni

Među 10 zemalja koje su se najbolje borile protiv gladi na prvom mestu je Jermenija, a slede je Azerbejdžan, Brazil, Kuba, Gruzija, Gana, Kuvajt, Sent Vinsent i Grenadini, Tajland i Venecuela.

Što se tiče razvijenih zemalja, cilj prepolovljavanja broja siromašnih do 2015. im je “na dohvat ruke” ali samo ako preduzmu adekvatne mere i to što pre. Do sada je međutim 63 zemlje u razvoju uspelo da dostigne ovaj “Milenijumski cilj” a pretpostavlja će da će im se pridružiti još šest zemalja do naredne godine.

Dostupnost hrane siromašnima unapređena je u zemljama koje su doživele ekonomski progres, a ponajviše u istočnoj i jugoistočnoj Aziji, kao i na jugu ovog kontinenta i širom Latinske Amerike. Pa ipak, postoje regioni koji zaostaju u borbi protiv gladi, kao što je Subsaharska Afrika gde je svaki četvrti stanovnik gladan.

Ovo su rezultati zajedničkog izveštaja o gladi u svetu koji su danas objavile tri agencije UN: FAO – za hranu i poljoprivredu, IFAD – za razvoj poljoprivrede, i WFP – program za hranu.

Pročitajte i ovo...