Home VestiEkonomija Varšavski samit o tržištima kapitala: Centralno-istočna Evropa pod lupom

Varšavski samit o tržištima kapitala: Centralno-istočna Evropa pod lupom

by bifadmin

Od 23. do 24. oktobra u zgradi Varšavske berze biće održan četvrti po redu Varšavski samit o tržištima kapitala, na kojem će uvaženi investitori, stručnjaci iz finansijske industrije i top menadžment govoriti o situaciji na tržitu centralno-istočne Evrope, o izazovima koje donosi budućnost, kao i o konkurentnosti ovog regiona na starom kontinentu.

Panelisti će takođe diskutovati i o metodama efikasnog investiranja i o specifičnostima tržišta kapitala u zemljama ovog regiona.

Osim zvučnih imena poput Pavela Tamborskog, predsednika Varšavske berze, i Vladimira Karpinskog, aktuelnog poljskog ministra finansija, učesnici će na samitu imati priliku da čuju i specijalnog gosta Pitera Openhajmera, glavnog stratega finansijske kuće Goldman Sachs International.

varsavska berza

“Danas kapitalizacija Varšavske berze prevazilaci udruženu kapitalizaciju bečke, budimpeštanske i praške. Bez obzira na to, ovo tržište se susreće sa brojnim izazovima, zbog čega stalno mora da pronalazi nove načine za dalji razvoj”, rekao je u najavi ovog događaja poljski ministar finansija.

Tokom drugog dana samita biće održane i panel diskusije posvećene evoluciji uloge države na tržištu pod nazivom “Od privatizacije do aktivnog postprivatizacionog menadžmenta”, zatim o ulozi tržišta kapitala u finansiranju infrastrukturnih projekata, kao i panel o malim i srednji preduzećima kao izvorima kapitala ali i duga.

Ovom prilikom biće obeležena i 25-godišnjica poljske nezavisnosti i dinamičnog razvoja njenog tržišta kapitala, kao i 23 godine postojanja Varšavske berze. Samit organizuju poljsko Ministarstvo finansija, Varšavska berza i Centralni registar za registraciju hartija od vrednosti. Prošlogodišnji samit okupio je preko 600 gostiju iz 40 zemalja, ne samo iz Evrope, već i iz Kine, SAD i Ujedinjenih arapskih emirata.

Pročitajte i ovo...