Home VestiEkonomija Argentinska drama se nastavlja

Argentinska drama se nastavlja

by bifadmin

U zamršenoj sagi o (ne)otplaćivanju argentinskog državnog duga došlo je do novog preokreta, odnosno pojave novih učesnika na sceni.

argentinski problem

Kenet Dart (Kenneth Dart), američki milijarder i naslednik najvećeg svetskog proizvođača proizvoda od stiropora, kompanije Dart Container (proizvodi stiroporska pakovanja za hranu koliko i svi svetski konkurenti zajedno), potražio je preko njujorškog suda da mu država Argentina isplati punu vrednost državnih obveznica u njegovom vlasništvu, to jest oko 595 miliona dolara. Dart je od ranije poznat kao tzv. „lešinarski investitor“ jer je svoju karijeru gradio na kupovini potcenjenih državnih obveznica zaduženih zemalja i kasnije iste sudski utuživao da mu isplate punu vrednost tih obveznica.

Za hedž fond NML Capital se od ranije znalo da se bavi istim poslom – ona je već potražial isplatu 503 miliona američkih dolara od Argentine, ali je svetskoj javnosti dosad bilo nepoznato uplitanje Keneta Darta. Argentina je zvanično bankrotirala 30 jula ove godine pošto je sudski stopirana isplata 539 miliona dolara na ime obveznica sve dok ne budu podmirena potraživanja grupe stranih hedž fondova.

Od tog trenutka argentinska predsednica Kristina Fernandez de Kiršner stavila je u fokus svog političkog delovanja borbu protiv „lešinarskih fondova“.

Međutim, NML Capital i još četiri investiciona fonda su na pragu postizanja nagodbe sa državom Argentinom na njujorškom sudu. Iznenadna pojava novih vlasnika argentinskog duga koji imaju potraživanja pokazala je da samo u državi Njujork ima vlasnika oko 2,4 milijarde dolara argentinskog duga, koji će, ukoliko NML Capital postigne dogovor o isplati sa Argentinom, užurbano početi da rade na svojim sudksim procesima, što će posebno predsednicu Kiršner ostaviti u nezavidnom položaju.

Izvor: Businessweek

Pročitajte i ovo...