Home VestiEkonomija Dobitnik Nobelove nagrade podržava bankarsku uniju

Dobitnik Nobelove nagrade podržava bankarsku uniju

by bifadmin

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade iz oblasti ekonomskih nauka, francuski profesor ekonomije Žan Tirol, podržao je u javnosti napore Evropske centralne banke (ECB) za opštom regulacijom evrozone, koja će otpočeti sledećeg meseca.

Jean-Tirole
„Veliki sam zagovornik bankarske unije. Više je razloga za potrebe odvajanja monetarne supervizije na nacionalnom nivou. Jedan od njih je i taj što se na državnom nivou previše upliće politika“, istakao je Tirol. „Psolednjih nekoliko godina strahovalo se od efekta začaranog kruga: banke su sve više posedovale dužničke zapis sopstvenih zemalja, pa ako je postojala sumnja u solventnost neke zemlje ona se prenosila i na njene banke. One bi, tada, zarad sopstvenog spasa počele da traže zajmove od države koja je već do guše u dugovima i na taj način samo produbljivale krizu“. objasnio je Tirol američkim medijima.

Moć koju bi imao jedan, nenacionalni regulator pod okriljem ECB pomogla bi monetarnom upravljanju čitave evrozone, smatra Tirol, koji se proslavio primenom teorije igara na funkcionisanje velikih kompanija.

Pročitajte i ovo...