Home VestiEkonomija Prva robna kuća Ikee u Beogradu krajem 2016.

Prva robna kuća Ikee u Beogradu krajem 2016.

by bifadmin

Prva robna kuća švedske kompanije Ikea u Srbiji trebalo bi da bude otvorena krajem 2016. godine, o čemu su danas potpisali memorandum o razumevanju Vlada Srbije, Grad Beograd i Ikea. Objekat će biti u Bubanj potoku, a zaposliće 300 radnika.

Interesovanje za ulaganje u Srbiju švedski proizvođač nameštaja pokazao je još pre 22 godine, a pre šest godina je počeo da traga za lokacijama za robne kuće. Memorandum predviđa obaveze oko izmeštanja naplatne rampe na autoputu u Bubanj potoku, koje je u skladu sa planom železničke obilaznice i gradnje mosta Vinča-Pančevo.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da će u prvu robnu kuću Ikee u Beogradu biti uloženo 70 miliona evra. „Grad Beograd će izgradnjom prve robne kuće Ikee dobiti i novu privrednu zonu kod Bubanj potoka. To je samo prvi od objekata koji će biti izgrađeni na lokaciji od oko stotinu hetkara, tako da očekujemo da će sa Ikeom doći i drugi investitori“, rekao je on.

ikea slika

Mali je rekao da će Direkcija za izgradnju Beograda u narednih mesec dana potpisati poseban protokol o saradnji sa Ikeom i da će obaveza Grada biti da infrastrukturno uredi lokaciju na kojoj će biti robna kuća.

Direktor sektora za nekretnine i razvoj komapnije Ikea jugoistočna Evropa Vladislav Lalić je rekao da potpisivanje memoranduma predstavalja demonstraciju ozbiljnih namera i predanosti Ikee za dolazak na srpsko tržište. On je dodao da Grad Beograd i Vlada Srbije memorandumom daju veliku podršku u rešavanju svih neophodnih pitanja kako bi se ta investicija realizovala i precizirao da je reč o pitanjima putno-komunalne infrastrukture i dobijanja svih administrativnih dozvola.

Lalić je rekao i da je Ikea već vlasnik zemljišta jugoistočno od naplatne rampe Bubanj potok na kojem će biti izgrađena robna kuća površine oko 35.000 kvadratnih metara. On je potvrdio da Ikea nije odustala od plana za razvijanje proizvodnje i izvoza nameštaja iz Srbije. Na pitanje novinara da li će Ikea dobiti subvencije Vlade Srbije za investiciju u robne kuće on je odgovorio da se o tome nije razgovaralo.

Prema okvirnim planovima, gradnja robne kuće Ikee u Beogradu trebalo bi da počne na jesen 2015. godine, a otvaranje je predviđeno za kraj novembra 2016. Pored robne kuće kod Bubanj potoka Ikea planira i gradnju još jedne robne kuće u Beogradu u zapadnom delu grada, zatim u Nišu, Novom Sadu i centralnoj Srbiji.

Pročitajte i ovo...