Home Vesti Sastojak za hranu za životinje ubuduće iz Prahova – ušteda 10 miliona evra

Sastojak za hranu za životinje ubuduće iz Prahova – ušteda 10 miliona evra

by bifadmin

Inženjeri šabačke Eliksir grupe, regionalnog lidera u proizvodnji đubriva, razvili su tehnologiju proizvodnje mono kalcijum fosfata, inače neizostavnog dodatka za ishranu svih životinja, pomoću koga bi moglo da se uštedi 10 miliona evra. Naime, ovaj proizvod Srbija u potpunosti uvozi, jer do sada nije postojao nijedan domaći proizvođač.

hrana za zivotinje

Eliksir grupa je revitalizacijom pogona u Prahovu, koristeći postojeću opremu i domaće sirovine, kalcijum karbonat i fosfornu kiselinu, dobila proizvod veoma visokog kvaliteta, potpuno konkuretan postojećem proizvodu koji se uvozi. „Sledeće godine, Eliksir grupa proizvodiće više od 30.000 tona mono kalcijum fosfata. Ta količina može u potpunosti da zadovolji potrebe domaćeg tržišta, čime bi moglo da se uštedi okvirno deset miliona evra, koji se sada izdvajaju za uvoz“, poručila je Zorica Popović, generalna direktorka Eliksir grupe.
Direktorka Popović ističe i da je planu i izvoz novog prozivoda iz Srbije, jer u zemljama okruženja poput Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Rumunije ne postoji proizvodnja mono kalcijum fosfata, već se uvozi iz Rusije, Litvanije, Tunisa, itd. Eliksir grupa jer regionalni lider u proizvodnji đubriva, sa stalnim rastom proizvodnje i izvoza, kao i regionalni lider u otkupu i prodaji zamrznutog voća.
U fabrikama Eliksir Zorka i Eliksir Prahovo za narednu godinu planiran je početak proizvodnje još nekih fosfornih proizvoda koji se ne proizvode u Srbiji i koji će biti konkurentni u odnosu na druge svetske proizvođače

Pročitajte i ovo...