Home VestiEkonomija „Treba efikasnije naplaćivati porez, a ne kažnjavati one firme koje ga već plaćaju“

„Treba efikasnije naplaćivati porez, a ne kažnjavati one firme koje ga već plaćaju“

by bifadmin

Savez za fer konkurenciju, koji okuplja društveno odgovorne kompanije u Srbiji, uputiće Vladi Srbije predlog seta mera za suzbijanje sive ekonomije, saopštila je u ponedeljak Nacionalna alijansa sa lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Savez, kao radno telo NALED-a, smatra da je neophodno obezbediti bolju naplatu postojećih poreza umesto uvođenja novih ili povećanja postojećih neporeskih nameta jer se takvom praksom kažnjava privreda koja legalno posluje i uredno izmiruje svoje obaveze, a posledica toga je prelazak u sivu zonu i ukidanje radnih mesta.

oporezivanje

„Kompanije koje plaćaju poreze i druge obaveze očekuju od države da radi svoj posao i da ih zaštiti od nelojalne konkurencije. Potrebno je da imamo tržište na kojem će vladati jednaki uslovi poslovanja za sve“, rekao je član Upravnog odbora NALED-a, generalni direktor kompanije Bambi Miroslav Miletić.

Članice Saveza ističu da je u primeni mera potrebno početi od imenovanja predstavnika vlade koji će biti zadužen za koordinaciju aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, kao i osnivanja interministarske radne grupe za definisanje i sprovodjenje tih mera.

Pročitajte i ovo...