Home VestiPolitika i društvo Za pad malezijskog aviona ipak su krivi proruski separatisti

Za pad malezijskog aviona ipak su krivi proruski separatisti

by bifadmin

Nemačka obaveštajna služba (BND) završila je istragu o padu aviona Malezija Erlajnsa sa zaključkom da su ga u Donjecku oborili proruski separatisti.

Da podsetimo, 17. jula raketa ispaljena iz istočne Ukrajine oborila je avion koji je iz Amsterdama putovao za Kuala Lumpur, i usmrtila svih 298 osoba u njemu. Dve zaraćene strane su prvo optuživale jedna drugu za pad aviona, da bi kasnije na osnovu satelitskih snimaka, snimljenih razgovora i brojnih drugih dokaza nemačka Služba došla do novih saznanja.

ukrajinsa avion

Naime, BND je zaključio da je avion oborila eksplozija rakete u njegovoj blizini, ispaljena iz sistema protivvazdušne odbrane koji su ukrajinskoj vojsci zaplenili proruski separatisti.

Sigurno je međutim da za ovu nesreću ima više krivaca – od separatista koji su lansirali raketu, preko aviokompanije koja je zbog uštede goriva letela nad ratom zahvaćenom zemljom, do regulatornih tela koje nisu dobro uradila svoj posao. Problem je pak i to što neke aviokompanije, pa i Malezija Erlajns, i dalje ovo rade pa putnici koji žele bezbedan let moraju dobro da se informišu o aviokompaniji sa kojom će leteti.
Izvor: Špigl

Pročitajte i ovo...