Home VestiEkonomija Cene na Produktnoj berzi rastu

Cene na Produktnoj berzi rastu

by bifadmin

Žitarice su u velikom tržišnom naletu. Robe je mnogo u ponudi, promet je standardno veliki i što je najvažnije cene su u značajnom porastu. Promet na organizovanom berzanskom tržištu se u dužem vremenskom periodu ustalio na količinama od preko 2.000 tona. U periodu 17.11. – 21.11. na berzi u Novom Sadu realizovan je promet od ukupno 2.957 tona robe. To je za 17,34% više u odnosu na količinski promet u prethodnoj nedelji. Vrednost robe koja je bila predmet berzanskog trgovanja je 56.447.160,00 iznosila dinara, a to je za 18,83% više nego prethodne nedelje.

kukuruz

Nakon dvonedeljnog cenovnog pada, na tržištu kukuruza je tokom ove nedelje usledio cenovni rast. Povećana potražnja od strane izvoznika, kao i rast vrednosti evra u odnosu na domaću valutu su pozitivno uticali na kretanje cene kukuruza. Ovonedeljni ponder je za 2,84% veći u odnosu na upoređujući podatak iz prethodne nedelje, odnosno kilogram kukuruza je u proseku koštao 13,22 din/kg bez PDV-a (14,54 din/kg sa PDV-om).

Na tržištu pšenice treću nedelju za redom se beleže značajni cenovni skokovi. Iako u ovo doba godine cena pšenice očekivano beleži sezonski rast, dvocifren procentualni skok u roku od jedne nedelje je nadmašio sva predviđanja. Hlebno zrno je sa prošlonedeljnih 20,00 din bez PDV-a, na zatvaranju trgovanja poslednjeg dana u nedlji prometovano po 22,50 din/kg. U odnosu na prethodnu nedelju pšenica je skuplja za 10,0% i kilogram je u proseku koštao 22,00 din (24,20 sa PDV-om).

Soja je na domaćem tržištu, za razliku od cenovnog trenda na međunaronom tržištu gde je došlo do pada cene, zabeležila cenovni rast. Procentualno posmatrano ova uljarica je u poslednjih nedelju dana skuplja za 3,70%, tako da je kilogram koštao 42,00 din bez PDV-a (46,20 din/kg sa PDV-om).

produkrt

PRODEX

Poslednje dana trgovanja, odnosno 21. novembra 2014. vrednost berzanskog indeksa PRODEX je iznosila 204,74 poena, što u odnosu na prethodnu nedelju predstavlja rast od 6,62 indeksna poena.

SVET

Vredsnoti fjučersa na kukuruz u SAD-u u protekloj nedelji, zabeležili su padove, najviše na osnovu ubrazavanja žetve, koja je u ovoj nedelji dostigla nivo od 89% (80% prošle nedelje; 90% prošle godine i 88% koliko iznosi petogodišnji prosek). Međutim u nekim delovima, kao što su Viskonsin, Mičigen i Minesota i dalje žetva kaska zbog hnladnog i snežnog vremena.

Po poslednjim izveštajima stranih agencija, setva ozime pšenice je trenutno na nivou od 95%, što predstavlja skok u odnosu na prošlu nedelju i blagi pad u odnosu na prosek za ovaj period. rejting useva pšenice je na nivou od 60% dobar/odličan (63% prošle godine).

Cena kukuruza je u proteklih sedam dana pala za 3,37%, dok je vrednost pšenice pala za 1,16%.

Pročitajte i ovo...