Home VestiEkonomija Članice OPEC žele da zadrže sadašnju cenu nafte

Članice OPEC žele da zadrže sadašnju cenu nafte

by bifadmin

Cena sirove nafte pala je na četvorogodišnji minimum, usred sastanka predstavnika zemalja članica OPEC, koji se održava u Beču. Delegati iz Saudijske Arabije, Katara, Kuvajta i UAE usaglasili su se da neće smanjivati proizvodnju i na taj način pokušati da utiču na povećanje cena na svetskim berzama, uprkos ranijim nagoveštajima.

nafta
Cena za barel sirove brent nafte dodatno je pala za dva dolara po barelu, na 75,75$, odnosno na najniži nivo od septembra 2010. godine. Od juna su cene nafte pale za otprilike 30%, zbog slabe potražnje i povećane proizvodnje u Sjedinjenim Državama. Taj pad ugrožava ekonomije zemalja najvećih proizvođača, a BBC prenosi da je mnogima od njih potrebna cena od najmanje 80 dolara po barelu, a pojedinim i više od 100 dolara po barelu, kako bi formirale održive državne budžete.

Prema podacima BBC-a, preko 100 dolara po barelu za ekonomsku održivost potrebno je Libiji (granica od 184$, ali ova zemlja je izuzetak zbog ratnog stanja u njoj), Iran (131$), Alžir (131$), Nigerija (123$) i Venecuela (118$).

Pročitajte i ovo...