Home VestiEkonomija I Poreska uprava za formiranje interministarske grupe za suzbijanje sive ekonomije

I Poreska uprava za formiranje interministarske grupe za suzbijanje sive ekonomije

by bifadmin

Poreska uprava podržava inicijativu Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj i predložiće Ministarstvu finansija osnivanje interministarske radne grupe koja bi bila zadužena za osmišljavanje i sprovođenje nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije, izjavio je v.d. direktora Poreske uprave Marko Marinković na radnom susretu sa članovima i partnerima NALED-a.

Reč je o jednom od predloga Saveza za fer konkurenciju, radnog tela NALED-a, koji čini 15 najvećih društveno odgovornih kompanija, upućenih Vladi Srbije sa ciljem da se konkretnim rešenjima doprinese obezbeđivanju opipljivih rezultata u suzbijanju sive ekonomije.

Kako je naveo Marinković, u dosadašnjim aktivnostima Poreske uprave na smanjivanju obima sive zone prepoznato je da pojedinačno postupanje državnih organa ne daje dovoljne rezultate. On je napomenuo da će razvijati saradnju sa NALED-om, privredom i građanima, a sve u cilju stvaranja boljeg i transparentnijeg ambijenta za poslovanje u Srbiji.

prodaja u sivoj zoni

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević istakao je da bi se u interministarskoj grupi našli predstavnici ministarstava unutrašnjih poslova, finansija, privrede, pravde i državne uprave, kao i Poreska uprava, Uprava carina i druge institucije nadležne za otkrivanje i sankcionisanje nelegalnog poslovanja. Takođe, predlog je i da Vlada imenuje osobu zaduženu za koordinaciju aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, koja će odgovarati direktno premijeru.

– Savez za fer konkurenciju smatra da je veoma važno uspostaviti stimulativni poreski sistem za prevođenje sive ekonomije u legalne tokove, uz koji bi bile predviđene olakšice za kompanije koje poštuju sve propise i blagovremeno ispunjavaju obaveze i plaćaju poreze jer je krajnje vreme da državni organi počnu da vrednuju napore onih koji posluju pošteno – ocenio je Atanasijević.

U setu mera Saveza za fer konkurenciju predviđena su i rešenja za jačanje poreskog morala građana kroz edukaciju i informisanje o značaju plaćanja poreza i negativnim posledicama sive ekonomije po bezbednost i životni standard građana. Kako je naglasio Atanasijević, istraživanja stavova privrede i građana o sivoj ekonomiji, koje su NALED i USAID sproveli u okviru Projekta jačanja konkurentnosti Srbije, pokazala su da i kompanije i pojedinci prepoznaju štetu koju društvu i državi nanosi nelegalno poslovanje, ali najčešće nisu spremni da takve slučajeve prijave.

Pročitajte i ovo...