Home VestiIT i nauka Japanci se sele ispod površine mora

Japanci se sele ispod površine mora

by bifadmin

Kopno je u Japanu postalo luksuz te je tamošnja kompanija Shimizu Corporation osmislila plan spuštanja spiralnog grada u okeanske dubine. Predviđeno je da Ocean Spiral bude dom za 5.000 ljudi, a svaka od tih spirala imala bi unutar sebe sve potrebne strukture, od poslovnih do onih za razonodu i zabavu. Nacrt plana predstavljen je u Tokiju ove nedelje a kompanije Shimizu samouvereno ističe da bi Ocean Spiral bio useljiv već 2030. godine. Za izgradnju ovog grada ne bi bio korišćen beton, već smola koju bi u komponente oblikovali 3D printeri industrijske veličine.

grad ispod mora

Grad bi trebalo da na površini ima plutajuću kupolu koja ne bi propuštala vodu i koja bi mogla izranjati ili uranjati prema potrebi. Ispod te kupole građevina bi se mogla protezati i do 14 kilometara do morskog dna, gde bi jedna „fabrika“ pomoću mikroorganizama proizvodila metan iz ugljen dioksida.

Električnu energiju bi stvarali pomoću generatora koji bi iskoristili razlike u temperaturi mora na različitim dubinama. Postojali bi i podvodni dokovi, kojima bi se obavljao transport namirnica i materijala i sprovodila istraživanja.

Pročitajte i ovo...