Home Vesti Javno-privatno partnerstvo u Srbiji na francuski način

Javno-privatno partnerstvo u Srbiji na francuski način

by bifadmin

Francuske kompanije spremne su da učestvuju u projektima javno-privatnih partnerstava u Srbiji i pomognu lokalnim samoupravama da kroz ovaj investicioni model zadovolje najvažnije infrastrukturne potrebe, najavljeno je na Godišnjem JPP samitu „Francuska iskustva u srpskim uslovima“, koji su organizovali NALED, Ekonomsko odeljenje ambasade Francuske i Privredna komora Srbije.

Na svečanom skupu u PKS, velike francuske kompanije – Bouygues Construction, Dalkia EDF, Saur COVED, Suez Environnement i Veolia Water Solution – predstavile su pravne aspekte i modele finansiranja projekata JPP koje realizuju u zemljama okruženja (Zagrebački aerodrom, autoput BINA u Istri, biznis park u Beočinu, fabrika za preradu otpadnih voda u Mariboru i dr.). Reč je o kompanijama koje iza sebe imaju brojne projekte izgradnje autoputeva, vodovoda, sistema za upravljanje otpadnim vodama i čvrstim otpadom, energetskih postrojenja.

„Postoji jasna politička volja dve zemlje da sprovedu projekte JPP u Srbiji koju smo potvrdili potpisivanjem Sporazuma o tehničkoj saradnji. Projekti koje lokalne samouprave žele da razvijaju slični su projektima u kojima Francuska ima dobre rezultate i uvereni smo da će biti uspešno realizovani“, izjavio je Žan Filip Nadal, direktor sektora za JPP u francuskoj Agenciji za međunarodnu tehničku saradnju (ADETEF).

Godišnji JPP samit - Francuska iskustva u srpskim uslovima
Kako gradovi i opštine u Srbiji nemaju dovoljno iskustva sa primenom javno-privatnih partnerstava, Francuska je spremna da preko ADETEF-a, zajedno sa NALED-om i PKS, obezbedi pomoć najboljih francuskih stručnjaka. Srbija, kao zemlja zapadnog Balkana i kandidat za pristupanje EU, nalazi se u fokusu ADETEF i potpisani Sporazum o saradnji podrazumevaće pomoć stručnom razvoju srpske Komisije za javno-privatna partnerstva.

„Potrebe Srbije za kvalitetnijom infrastrukturom i uslugama su velike i neophodne su značajne investicije. NALED radi sa gradovima poput Niša, Zrenjanina, Leskovca, ali i malim opštinama kao što su Nova Varoš, Kanjiža, Tutin, Prijepolje i Raška da realizuju prve JPP projekte i nadamo se da će u tome uspeti u saradnji sa francuskim investitorima“, izjavio je predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladan Atanasijević.

Na samitu su pored centralnog panela održana i četiri okrugla stola sa francuskim investitorima u ključnim sektorima: transport (autoputevi i aerodromi), upravljanje otpadom, grejanje i upravljanje vodama na kojima su lokalne samouprave predstavile projekte koje žele da razviju. To je bila prilika za susret i uspostavljanje saradnje sa predstavnicima francuskih investitora, međunarodnih finansijskih institucija, pravnika i konsultanata koji su specijalizovani za JPP.
U Francuskoj tri četvrtine ugovora o javno-privatnim partnerstavima zaključile su lokalne samouprave. Oko polovine projekata realizovano je u oblasti lokalnih usluga – tretman otpadnih voda, sakupljanje otpada, ulično osvetljenje i dr. Svaki šesti ugovor zaključen je za izgradnju škola, puteva i bolnica. Takođe, oko 15 odsto javno-privatnih partnerstava upotrebljeno je za izgradnju stadiona, bazena i pozorišta, kao i za izgradnju telekomunikacione infrastrukture.

Pročitajte i ovo...