Home VestiPolitika i društvo Matični broj ujedno i poreski

Matični broj ujedno i poreski

by bifadmin

Jedinstveni matični broj građana kod nas je ujedno i poreski broj. Zbog toga Poverenik za zaštitu podatka o ličnosti traži da se zakon menja kako matični brojevi građana ne bi bili dostupni na internetu, jer Zakon o poreskom postupku obavezuje poreznike da u određenim situacijama objave i poreski broj građana.

porezi
Hiljade rešenja o porezu na imovinu i ove godine iz različitih razloga nije uručeno. Takva rešenja sa poreskim brojem koji je i jedinstveni matični broj građanina, Uprave prihoda su ranije objavljivaljivale na oglasnim tablama, a po novom zakonu to čine na sajtu. „Kad se to pojavi na internetu, koristeći druge aplikacije možete veoma lako da dođete do drugih podataka, na primer u biračkom spisku lako možete da saznate ime, prezime, adresu, biračko mesto. Dakle, približiti se krugu informacija koje čine indentitet nekog lica što sve povećava mogućnost zloupotreba“, kaže Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja.

Gradski sekretar za finasije Slobodan Milosavljević kaže da se zakon mora primenjivati i dodaje da poverenik može pokrenuti postupak za izmenu zakona ili ocenu ustavnosti. Da su i pored jasnog zakonskog rešenja, Uprave prihoda bile u dilemi potvrđuje i slučaj subotičke, koja je pre objavljivanja spiskova zatražila mišljenje poverenika. Odgovor je bio da to jeste u skladu sa zakonom, a potom je usledio zahtev Ministarstvu finasija da se zakon menja.

Jedinstveni matični broj od trinaest cifara sadrži nepromenjive podatke, poput datuma rođrenja i zato ne bi trebalo da bude šifra za druge namene, kaže poverenik. „Da je po principu pin-koda, nekog slučajnog reda brojeva i kad je kompromitovan vi bi mogli lako da ga zamenite bez nekog većeg rizika. To je problem koji nažalost nismo apsolvirali, to je moglo biti rešeno u vreme menjanja dokumenata, pre nekoliko godina. Međutim to nismo uradili, to bi sada bilo glupo i skupo, ali baš zbog toga treba obratiti pažnju na to da nema potrebe da te brojeve sejemo na sve strane pa se posle čudimo kada dođe do krađe identiteta“, upozorava Rodoljub Šabić.
Da li će se Zakon o poreskom postupku menjati kako bi se sprečilo objavljivanje matičnog broja građana iz Ministarstva finasija nismo dobili odgovor. Poverenik je nedavno uputio Vladi i novi Predlog zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji izričito zabranjuje da se Jedinstveni matični broj građana bilo gde, objavljuje.

Izvor: eKapija, RTS

Pročitajte i ovo...