Home TekstoviB&F Plus McKinsey istraživanje čega se plaše svetski menadžeri: Bauk ratova kruži svetom

McKinsey istraživanje čega se plaše svetski menadžeri: Bauk ratova kruži svetom

by bifadmin

Više nego ikada pre, direktori u celom svetu vide geopolitičke rizike kao najveću pretnju globalnom ekonomskom rastu i stanju domaćih ekonomija, i na kratak i na dugi rok. U SAD, direktori upiru pogled u Bliski Istok, a u Evropi, posebno u zemljama van evrozone, u Ukrajinu. Vodeći evropski menadžeri unutar evrozone imaju oprečne stavove o budućim kretanjima, ali u većem broju nego inače očekuju nastavak rasta nezaposlenosti u svojim zemljama

Rekordan broj anketiranih rukovodilaca kompanija koje je anketirao McKinsey strahuje da bi geopolitička previranja mogla da ugroze ekonomski rast, kako na domaćem tako i na globalnom nivou. Globalne pretnje su se već treći uzastopni put našle na vrhu liste strahova direktora kompanija, a sada ih anketirani citiraju kao najčešću potencijalnu prepreku budućem rastu njihovih privreda i na kratak rok i dugoročno. Otkad je McKinsey počeo da pita rukovodioce o globalnim rizicima kao pretnji ekonomskom rastu, broj zabrinutih dostigao je u ovom poslednjem istraživanju rekordan nivo, primećuju autori ankete. Ovo povećanje odražava rastuću zabrinutost ispitanika zbog nestabilnosti na Bliskom istoku i u Severnoj Africi. Dok su ispitanici do decembra prošle godine uglavnom bili optimisti kada je reč o globalnoj ekonomiji, sada to nije slučaj. Samo njih 39 odsto očekuju da će se globalne ekonomske prilike poboljšati u narednih šest meseci, u poređenju sa 59 odsto u istraživanju sprovedenom u junu.

metak

Geopolitički rizici i šokovi za globalnu ekonomiju

McKinsey je po prvi put zatražio od rukovodilaca da se izjasne o globalnim rizicima po stanje ekonomije u junu 2012. U poslednja dva kvartala, ispitanici su upravo ovaj rizik najčešće navodili kada je reč o ekonomskom rastu a sada to čini rekordan broj rukovodilaca. Šta više, 80 odsto ispitanika sada veruju da će geopolitičke nestabilnosti na Bliskom istoku i u Severnoj Africi vrlo verovatno, ili gotovo sigurno uzdrmati svetsku privredu iduće godine, dok je pre godinu dana to reklo 74 odsto anketiranih.

Domaće pretnje

Što se tiče rizika za rast u njihovim matičnim zemljama, rukovodioci sada skoro dva puta češće nego u junu i u martu, citiraju geopolitičku nestabilnost kao najvažniji negativan faktor. Njih 46% je zaokružilo upravo taj odgovor, što je najveći procenat onih koji citiraju geopolitiku kao rizik na unutrašnjem tržištu od marta 2011, kada je McKinsey ovu opciju uvrstio u upitnik.

rizici za svet

Geopolitička nestabilnost izaziva najveću zabrinutost u Severnoj Americi i Evropi, naročito izvan evrozone. Ispitanici van evrozone to opažaju i kao kratkoročni i kao dugoročno izražen rizik. Njih 54 odsto kaže da geopolitika predstavlja rizik za domaći rast u narednoj deceniji, u poređenju sa 38 odsto takvih odgovora kada se u obzir uzmu svi ispitanici.
Onlajn ispitivanje je sprovedeno od 8. septembra do 12. septembra 2014, a dobijeni su odgovori od 1.202 rukovodilaca koji predstavljaju sve regione, industrije, veličine preduzeća, funkcionalne specijalnosti i mandate.
Priredio: Milan Lukić
Biznis top 2013/14.

Pročitajte i ovo...