Home VestiEkonomija Nerazvijene zemlje neće uspeti da prepolove siromaštvo

Nerazvijene zemlje neće uspeti da prepolove siromaštvo

by bifadmin

Uprkos snažnom ekonomskom rastu koji ostvaruju, većina od 48 najsiromašnijih zemalja sveta neće uspeti da ostvari “milenijumske ciljeve” razvoja, piše u novom izveštaju Ujedinjenih nacija.

“Milenijumske ciljeve” je inače UN odredio 2000., sa željom da pomoću njih prepolovi siromaštvo i glad u svetu do kraja 2015.

Iako je između 2002. i 2008. godine rast najmanje naprednih zemalja bio je veći od zacrtanog cilja od 7 posto a tokom finansijske krize veći od drugih zemalja u razvoju, u proseku 5,7 odsto godišnje, one ipak neće uspeti da se izvuku iz siromaštva.

UN saopštava da je siromaštvo u svetu prepolovljeno ali zahvaljujući brzom napretku koji su ostvarile najnaprednije zemlje, a ne napretku nerazvijenih.

kenijsko siromaštvo

U najmanje razvijenim zemljama krajnje siromaštvo (koje se određuje prihodom manjim od 1,25 dolara na dan) smanjilo se sa 65 odsto 1990. na 45 odsto 2010., ali neujednačeno. Azijske zemlje napredovale su u smanjivanju siromaštva brže (sa 65% na 35%) nego afričke ili npr. Haiti (sa 65% na 51%).

Lista najmanje naprednih zemalja ažurira se svake tri godine, a do danas su sa nje uspele da ostvare značajniji napredak samo četiri zemlje – Bocvana 1994., Zelenortska ostrva 2007., Maldivi 2011. i Samoa 2013.

Što se tiče zemalja koje bi mogle postići “milenijumske ciljeve” Laos izgleda kao da je na dobrom putu da ostvari svih 7 ciljeva, a Etiopija, Malavi, Ruanda i Uganda bi trebalo da ostvare bar većinu njih.
Izvor: Biznis Insajder

Pročitajte i ovo...