Home TekstoviB&F Plus Realni susreti mladih sa svetom rada u kompanijama: Radni dan drugačiji od drugih

Realni susreti mladih sa svetom rada u kompanijama: Radni dan drugačiji od drugih

by bifadmin

Mada realizacija realnih susreta sa svetom rada za učenike završih razreda osnovne škole iziskuje temeljne pripreme, kompanije sa oduševljenjem pričaju o tom iskustvu, o radoznalosti dece u „preslišavanju“ odraslih i dugoročnom značaju takvih projekata za celo društvo.

DSCF3540

U kompaniji FAM Kruševac

Kako reaguju preduzeća kada im u goste dođu osnovci, ljubopitljivi da saznaju kakvim se to poslom bave njihovi zaposleni? „To je bio radni dan koji se razlikovao od svih ostalih, zaposleni su bili srećni što im se pružila šansa da učestvuju u jednom takvom projektu, iako im je to predstavljalo dodatnu obavezu“, kaže Jelica Đurović Petronijević, izvršna direktorka za pravne poslove, ljudske resurse i bezbednost u kompaniji FAM Kruševac. „Naši zaposleni su bili oduševljeni projektom, mnogi su se dobrovoljno prijavili da učestvuju u organizaciji. U svakom trenutku su pokazali spremnost da izađu u susret deci i daju im odgovore na sva pitanja“, opisuje druženje sa osnovcima Tamara Jovanović, asistentkinja ljudskih resursa u novosadskoj kompaniji Neoplanta. „To je zaista nesvakidašnji osećaj kada vidite kako deca reaguju na činjenicu da neke od aplikacija koje koriste na svojim mobilnim telefonima prave ljudi iz njihovog komšiluka“, priseća se Branka Radovanović, direktorka beogradske kompanije PSTech. „Reakcije dece i efekti ovog programa su prevazišli naša očekivanja. To je pozitivna energija koja je podsticajna za celu kompaniju“, prepričava utiske Aleksandra Radinović, marketing menadžerka u kragujevačkom preduzeću Sunce Marinković.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U kompaniji Sunce Marinković

Navedene kompanije su se među prvima odazvale predlogu Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ da učestvuju u projektu „Profesionalna orijentacija u Srbiji“ kroz realizaciju realnih susreta sa svetom rada za učenike završnih razreda osnovne škole. To je prilika za mlade, koji se nalaze pred ozbiljnim odlukama o svojoj budućoj profesiji i odgovarajućem školovanju, da steknu realniju sliku o tome kako se različita zanimanja obavljaju u praksi, da se isprobaju na radnim zadacima, ohrabre da na njihovu odluku ne utiču stereotipi o tipično „muškim“ i „ženskim“ zanimanjima, da dobiju najvažnije informacije o uslovima rada u konkretnom preduzeću i kako se pojedine profesije kotiraju na tržištu rada. Do sada se u realizaciju realnih susreta na različite načine uključilo više od 1.000 preduzeća širom Srbije, od kojih su neka pokazala i spremnost da pomognu drugima u organizaciji, koja zahteva ozbiljne pripreme.

Ekskurzija kroz preduzeće

„S obzirom da je Sunce Marinković bilo jedno od prvih preduzeća koje je uspešno realizovalo realne susrete, naša iskustva smo preneli i drugim kompanijama i školama“, kaže Aleksandra Radinović. „Pošto se bavimo ugradnjom energetski efikasne stolarije, potrudili smo se da deci prikažemo ceo proces kroz različita zanimanja – od onih u proizvodnji i administraciji do menadžerskih pozicija. U programu je učestvovalo osam koleginica iz različitih sektora i struka, koje su morale dobro da se pripreme kako bi svoja zanimanja predstavile na zanimljiv i jednostavan način. Govorile su o svom profesionalnom putu, o prednostima i nedostacima konkretnog posla, znanjima i veštinama koje zahteva određena pozicija“. Nakon toga deca su dobijala priliku da se pod vođstvom svojih mentorki isprobaju na konkretnim zadacima.

U Neoplanti je organizaciju preuzeo sektor za ljudske resurse, ali se u projekat uključilo celo preduzeće, kako bi učenici upoznali sve aspekte poslovanja u mesnoj industriji. „Deca su bila u prilici da vide šta radi veterinar na našoj farmi, a šta njegov kolega u proizvodnji, kako se održavaju mašine, šta radi mesar, mikrobiolog, tehnolog, kako se odvija rad u IT sektoru, u finansijama, marketingu, prodaji i HR-u“, prepričava Tamara Jovanović. „Za naše mlade goste organizovali smo i obilazak fabrike, a zaposleni su im objasnili kako izgleda njihov radni dan, zašto su se opredelili za taj posao i šta je ono što najviše vole u svom radu. Učenicima je bilo posebno zanimljivo što smo za neka zanimanja imali i muške i ženske predstavnike – na primer mesara i mesarku, čije im je iskustvo pokazalo da pol ne određuje uspeh u bilo kom poslu“.

Picture 031

U kompaniji Neoplanta

Proizvodnja maziva u kompaniji FAM Kruševac takođe zahteva niz različitih struka. „Najviše je hemičara i inženjera tehnologije, ali su zastupljene i druge profesije, kao što su ekonomisti, elektro-inženjeri, inženjeri mašinstva, pravnici… Izabrali smo koordinatora za kontakt sa školama i organizatorom ovog projekta, napravili operativni plan za zaposlene i pripremili ih kako da osnovcima približe svoj posao i razvoj karijere, obezbedili smo uslove za siguran i prijatan boravak dece i nastavnika“, nabraja pripremne aktivnosti Jelica Đurović Petronijević i ističe da je posebna pažnja posvećena mentorskom vođstvu dece kroz različite oblasti rada – od laboratorije, preko istraživanja i razvoja, do toga kakva je uloga finansijskih i pravnih stručnjaka u proizvodnoj firmi.

U softverskoj kompaniji PSTech, koja proizvodi veoma složena softverska rešenja i zato su među zaposlenima najbrojniji softverski inženjeri, takođe su se dobro pripremili kako da deci približe svoj posao. „U radu sa tim uzrastom je veoma važno da vas deca razumeju, da ih otvorite za komunikaciju, pa smo se trudili da svako od nas ispriča i ponešto zanimljivo iz svog profesionalnog i privatnog života. Nismo ih uvodili u složene sisteme koje radimo, već smo im svoju profesiju približili kroz programiranje na mobilnim uređajima, jer je to veoma plastičan primer za generacije koje se ne odvajaju od mobilnih telefona. Takođe, veoma smo se potrudili da im kroz naš posao pošaljemo i poruku o drugačijim vrednostima od onih koje se nameću u javnosti – da život nije estrada i da je ovo jedna od delatnosti koja mladom čoveku pruža priliku da kreira budućnost i da učestvuje u menjanju sveta“.

Dan devojcica 2013_2

U softverskoj kompaniji PSTech

Hiljadu zašto, hiljadu zato

Naše sagovornice su saglasne da kada se mladima priđe na pravi način, njihovoj znatiželji nema kraja. Deca su postavljala mnoštvo različitih pitanja o konkretnim delatnostima, proizvodima i njihovoj primeni, o detaljima poslova koje zaposleni obavljaju, radnom vremenu, zaradi, kako su zaposleni i kada prepoznali svoj budući poziv, da li su i dalje zadovoljni svojim izborom, šta bi rado promenili… Na kraju, deca su imala priliku da svojim domaćinima iznesu najvažnije utiske, a mnoga su izrazila želju da kroz praksu duže borave u preduzećima koja su posetila.

„Ovakve susrete bi trebalo češće organizovati, jer je to za mlade koji tek treba da pronađu svoj profesionalni put dragoceno iskustvo“, uverena je Tamara Jovanović. „Neki poslovi na prvi pogled mogu delovati dosadno deci tog uzrasta, ali kada se malo bolje informišu, shvate koliko su, zapravo, interesantni. Takođe, bitno je i da shvate da se vremena menjaju, da je veoma važno da se osposobe da rade različite poslove i da odaberu ono što zaista vole, jer će se tada svom poslu istinski posvetiti“. Aleksandra Radinović ističe da u ovakvim susretima deca po prvi put stiču sliku koliko izbor zanimanja određuje budućnost pojedinca i dodaje. „Veoma je važno da mladi tokom školovanja budu u kontaktu sa preduzećima i poslom kojim će se baviti, kako bi stekli iskustvo i kasnije umeli da primene svoje znanje na konkretnim zadacima“.

Realni susreti za osnovce umnogome mogu da doprinesu da se mladi na vreme informišu o delatnostima u kojima nema nezaposlenih, izdvaja još jednu prednost Branka Radovanović. „Bitno je da deca već u tom uzrastu dobiju priliku da se upoznaju sa profesijama koje su deficitarne i za kojima će rasti potrebe na tržištu rada i ubuduće, kao i da se uvere da inženjerska zanimanja nisu rezervisana za muškarce, već da u njima ima puno uspešnih žena“. Pravi izbor profesije, tako što će deca slediti svoje sklonosti i istovremeno steći realnu sliku o zanimanjima koja ih interesuju, važan je i za pojedinca i za celo društvo, uverena je i Jelica Đurović Petronijević. „Zato je neophodno da od profesionalaca, iz prve ruke, dobiju konkretne informacije o obavljanju nekog posla i mogućnostima za razvoj karijere, i da shvate da će i po izlasku iz školske klupe morati da nastave da uče celoga života“.

Tekst je iz specijalnog priloga „Profesionalna orijentacija u Srbiji: Put u odgovoran život“

Pročitajte i ovo...