Home TekstoviB&F Plus Rukovodioci u Srbiji očekuju rast svojih kompanija u narednoj godini

Rukovodioci u Srbiji očekuju rast svojih kompanija u narednoj godini

by bifadmin

Prema jedanaestom po redu Capital Confidence Barometar istraživanju koje sprovodi revizorsko-konsultantska kuća EY, a koje se odnosi na oblast Centralne i Jugoistočne Evrope (CSE) i koje po prvi put uključuje i Srbiju, konstatovani su novi trendovi na tržištu u ovom regionu koji ukazuju na to da polovina ispitanih rukovodilaca u Srbiji očekuje da njihove organizacije rastu u toku naredne godine.

Capital Confidence Barometar je istraživanje koje je sprovela kompanija EY uz pomoć Economist Inteligence Unit-a (EIU), a u kome učestvuju rukovodioci velikih kompanija širom sveta. Jedanaesto izdanje Barometra predviđa da će doći do ubrzanja u oblasti spajanja i akvizicije u CSE regionu kao posledice velikih, transformativnih poslovnih transakcija. Posle nekoliko godina kontrakcije i stagnacije, izgleda da je tržište poslovnih transakcija u CSE regionu na putu oporavka. Do oporavka će doći zahvaljujući transakcijama srednje vrednosti za koje se predviđa da će vratiti tržište na poziciju na kojoj je bilo pre finansijske krize.

U izuzetno izazovnom okruženju koje odlikuje mnoštvo globalnih megatrendova i rekordno angažovanje vlasnika, kompanije prave poslovne korake koji će ih bolje pozicionirati u cilju rasta. Tako je i Capital Confidence istraživanje pokazalo da je polovina rukovodilaca u Srbiji fokusirana na rast kompanija u narednih 12 meseci, što se minimalno razlikuje od odgovora ispitanika na globalnom (49 odsto) i CSE nivou (54 odsto).

pozitivni rukovodioci

„Izuzetno smo ponosni na to što je Srbija po prvi put ove godine učestvovala u istraživanju Capital Confidence Barometer. Rezultati istraživanja omogućili su jedinstven uvid u korporativno poverenje u ekonomsku perspektivu i identifikovali trendove među odborima, kao i uobičajene prakse zainteresovanih strana kada je u pitanju upravljanje kapitalom u Srbiji. Unapred nas raduje učešće u ovom istraživanju na godišnjem nivou“, rekao je Urs Indermuhle, partner u sektoru za podršku pri poslovnim transakcijama (TAS) u Adria regionu kompanije EY.

Lokalne ekonomije – kamen spoticanja ka budućem uspehu

Uprkos neprestanim spoljašnjim uticajima koji unose nemire u lokalne ekonomije, vera u njihov oporavak predstavlja temelj za buduće uspehe na polju spanja i akvizicija, pa je tako i broj rukovodilaca (46 odsto) koji veruju u oporavak lokalnih ekonomija u CSE regionu porastao gotovo duplo u poslednjih godinu dana. Više od polovine ispitanika u CSE regionu (53 odsto) smatra da najveći rizik za njihovo poslovanje u narednih pola godine do godinu dana, predstavlja povećana globalna politička nestabilnost. Sličan stav odnosi se i na Srbiju gde 44 odsto ispitanika brine globalna politička nestabilnost, dok 33 odsto ispitanika u Srbiji takođe brine i usporavanje rasta na ključnim tržištima u razvoju.

Veliki broj megatransakcija tokom 2014. godine imao je veliki uticaj na tržište poslovnih transakcija. Megatransakcije na globalnom i CSE regionu povećale su poverenje u spajanje i akvizicije i predstavljale okidač za druge transakcije niže u lancu.

Istraživanje je pokazalo da se očekuje nastavak transformativnih poslovnih transakcija. Međutim, snažan porast aktivnosti na ovom polju u narednoj godini biće pokretač za tržišta srednje veličine jer kompanije ojačavaju svoje osnovne grane poslovanja. Gotovo polovina ispitanika (44 odsto) u CSE regionu smatra da će se broj poslovnih transakcija u kojima učestvuju njihove kompanije uvećati u narednih 12 meseci, dok je optimizam rukovodilaca u Srbiji i veći, pa ista očekivanja ima čak 57 odsto ispitanika. Na pitanje da li očekuju da njihova kompanija vrši akvizicije u narednoj godini, 39 odsto ispitanika u Srbiji odgovorilo je potvrdno, što je u potpunosti u korelaciji sa rezultatima istraživanja na globalnom (40 odsto) i CSE nivou (37 odsto). Rezultati istraživanja u Srbiji pokazali su da 87 odsto ispitanika planira da postigne rast svojih kompanija u narednoj godini putem akvizicija.

Polovina ispitanika u Srbiji smatra da se broj prilika za akviziciju uvećao. Na pitanje koji je glavni izvor finansiranja poslovnih transakcija u narednih 12 meseci svi rukovodioci (100 odsto) naveli su finansiranje od strane banaka, privatnog plasmana i javno izdavanje obveznica, dok niko od ispitanika nije naveo gotovinu i kapital.

Broj poslovnih transakcija raste zajedno sa očekivanjima

U CSE regionu, istraživanje koje je sprovela kompanija EY pokazalo je da se broj kompanija koje imaju u planu više od 5 poslovnih transakcija u narednih godinu dana, značajno povećao. Analiza korelacije između trenutnih planova kompanije kada su u pitanju poslovne transakcije, kao i njihovih planova za budućnost, pokazala je da kompanije koje imaju u planu 2-4 transakcije u narednoj godini imaju najveće planove za ekspanziju svog poslovanja. Rezultati istraživanja pokazali su da među ispitanim rukovodiocima u Srbiji, polovina ima u planu 2 poslovne transakcije u narednih godinu dana, dok četvrtina planira više od 5. Takođe, istraživanje je pokazalo da više od polovine rukovodioca u Srbiji (57 odsto) očekuje da se broj poslovnih transakcija poveća u narednoj godini, naspram 44 odsto rukovodilaca u CSE regionu koji imaju ista očekivanja.

Uz oporavak ekonomije, i u Srbiji nova radna mesta

Poverenje u pozitivne pokazatelje oporavka tržišta dovelo je do niza pozitivnih posledica, a možda najvažnija od njih jesu namere za otvaranje novih radnih mesta. Kompanije pokazuju veću spremnost za zapošljavanje novih kadrova pa i rezultati istraživanja pokazuju da u CSE regionu 46 odsto rukovodilaca ima takve namere, dok u Srbiji 39 odsto rukovodilaca planira da poveća broj zaposlenih, dok polovina rukovodilaca planira da zadrži isti broj zaposlenih u svojim kompanijama u Srbiji.
Odnos duga i kapitala

Odnos duga i kapitala (leverage) je opala nakon globalne finansijske krize, uglavnom zahvaljujući povećanju vrednosti kapitala. Međutim, nakon nekoliko godina, ulaskom u režim oporavka rezultati globalnog Capital Confidence istraživanja pokazali su da većina kompanija (68 odsto) ima odnos duga i kapitala manji od 25 odsto. Istoimeno istraživanje u Srbiji pokazalo je da 66 odsto kompanija koje su učestvovale u istraživanju imaju odnos duga i kapitala manji od 25 odsto, što ih čini dobro pozicioniranim da podnesu bilo kakvo povećanje kamatnih stopa.

Razlika u proceni vrednosti

Stabilnost u procenama dovodi do značajno produktivnijih pregovora kada je u pitanju prodaja imovine, a istraživanje kompanije EY pokazalo je da većina rukovodioca u Srbiji (67 odsto) veruje da će razlika u proceni vrednosti u narednih 12 meseci ostati ista, dok na globalnom nivou to mišljenje deli 74 odsto rukovodilaca, a u regionu Centralne i Jugoistočne Evrope 72 odsto.

Capital Confidence istraživanje, koje je u oktobru mesecu 2014. godine sprovela kompanija EY i u Srbiji pokazalo je da su top 5 zemalja u koje investiraju domaće kompanije: Bosna i Hercegovina, Slovenija, Rumunija, Hrvatska i Rusija.

Pročitajte i ovo...