Home Posle 5 Bivša ministarka iz Goražda priprema izložbu odbijenica za posao

Bivša ministarka iz Goražda priprema izložbu odbijenica za posao

by bifadmin

Bivša bosanska ministarka zdravlja i socijalne politike u Vladi BPK Goražde, Delila Klovo Kajić, je pre tri i po godine podnela ostavku zato što nije želela da igra po stranačkim pravilima odnosno zato što je svoj posao htela da obavlja “pošteno i po zakonu, a stranka (SDP) je tražila da zažmurim na neke stvari”. Konkretno, radi se o nepravilnostima koje je primetila a koje su tadašnji budžet koštale oko 200.000 maraka, što ona, iako joj je tako “savetovano”, nije htela da prećuti.

Bivša ministarka se danas i dalje bavi ukazivanjem na najveće probleme u bosanskom društvu. Ovaj put to radi pravljenjem online izložbe odbijenica za posao pod nazivom „Naći posao bez štele (veze) u BiH – nemoguća misija“.

”Samo u ovoj godini poslala sam prijave na ukupno 47 pozicija. Radila sam 15 testova. Spremala sam 13 različitih tema (penzijsko i invalidsko osiguranje, korupcija, porezi, inspekcija, upravljanje projektnim ciklusom, poslovne usluge, kriminal, policija, urbanizam, prevođenje, trening, evropske integracije, omladinski aktivizam i civilno društvo). Za 15 pozicija sam bila pozvana na test ili intervju, a za 32 pozicije me nisu nikako zvali. Očekujem još dve odbijenice, ove za pozicije u Kantonu. To je ukupno 49 nadanja i 49 razočarenja. Razočarenja se duže vare, u proseku traju tri dana”, kaže Delila za Klix.ba.

odbijenica

Na izložbi na njenom blogu će biti istaknuta diploma fakulteta ispod koje će pisati “Okačiti mačku o rep”. Razlog za ovu vrstu pesimizma je činjenica da je Delila Klovo Kajić jedini magistar pravnih nauka iz oblasti evropskog prava u Goraždu, i jedan od svega 30 njih u celoj BiH. Sa njenim iskustvom u radu sa stranim donatorima, ali i u državnim organima, očekivala je da će ipak posle nekog vremena pronaći posao no to se do sada nije desilo.

Delila kaže za medije da je razlog ovome činjenica da se većina poslova, posebno u državnim organima, “namešta” partijskim kadrovima ili srodnicima. Ona ipak neće odustati od pronalaženja posla na pošten način, a kako kaže najviše joj smeta što je u međuvremenu mnogima postala primer kako ne treba raditi: “Ćuti, ne zameraj se, okreni glavu, vidiš kako je Delila prošla”.

Trenutno razmišlja o odlasku iz BiH. Kaže da razume zašto se mladi radije odlučuju za emigraciju kada im za posao umesto znanja treba „babo, tetka ili partijska knjižica“.

Možda bismo mogli organizovati regionalnu izložbu odbijenica, s obzirom na činjenicu da ni u Srbiji situacija nije drugačija.

Pročitajte i ovo...