Home Posle 5 Direktan prenos iz Metropoliten opere u subotu na Radio Beogradu

Direktan prenos iz Metropoliten opere u subotu na Radio Beogradu

by bifadmin

U subotu, 6. decembra, sezonu javnih slušanja direktnih prenosa Metropoliten opere na Radio Beogradu 2/3 otvorio je Seviljski Berberin, Đoakina Rosinija, u hotelu Crown Plaza koji je pokrovitelj ovih ekskluzivnih okupljanja za ljubitelje opere i klasične muzike, koja će se održavati jednom mesečno tokom čitave sezone.

U subotu, 13. decembra, Drugi i Treći program Radio-Beograda nastavljaju sezonu direktnih prenosa iz Metropoliten opere u Njujorku. Sa početkom u 18. Sati, slušaćete operu „Majstori pevači“ Riharda Vagnera.

To je priča koja uključuje romansu, pevačko takmičenje, preoblačenje i naravno srećan završetak, a odvija se u 16. veku kada su u Nemačkoj svoju jedinstvenu umetnost već dva veka negovali „minezengeri“, majstori pevači. Bili su to članovi majstorskih cehova, obućari, krojači, pekari, tkači, kovači, cenjeni građani koji su se, osim u zanatskim veštinama, oprobavali i kao tvorci pesama, stihova i melodija, a organizovali su i takmičenja. Smatrali su se naslednicima srednjevekovnih trubadura i poštovali su kodeks da nikada ne pevaju za novac i da će svoje stvaralaštvo uvek usmeravati prema čvrsto zadatim pravilima, kao da je reč o prvoklasnom zanatskom radu.

majstori

Foto: Beatris Šiler/Metropolitan Opera

Ulogu najboljeg minezengera Hansa Saksa pevaće bas-bariton Mihael Fole. Mladi zaljubljeni par Evu i viteza Valtera Fon Štolcinga pevaće sopran Anete Daš i tenor Johan Bota, Evin otac Pogner biće bas Hans Peter Kenig, a uloge još jednog mladog para, služavke Magdalene i šegrta Davida, pevaju mecosopran Karen Kargil i tenor Pol Eplbi. Njihove planove za sreću i ljubav pokušaće da pokvari majstor-pevač Bekmeser koga tumači bariton Johan Martin Krencle. Horom i orkestrom Metropoliten opere dirigovaće maestro Džejms Livajn kome će ovo biti trideseto rukovođenje izvođenjem „Majstora pevača“ na pozornici MET-a.

U pauzama prenosa moći ćete da čujete mnogo zanimljivih podataka o ovoj operi i njenim pevačkim zvezdama, kao i esej posvećen „Majstorima pevačima“ iz pera Dr Dragane Jeremić-Molnar i Dra Aleksandra Molnara.

Pročitajte i ovo...