Home VestiEkonomija Folksvagen ponovo najviše uložio u razvoj

Folksvagen ponovo najviše uložio u razvoj

by bifadmin

Uprkos nepovoljnom ekonomskom okruženju, investicije u istraživanja i razvoj kompanija u Evropskoj uniji u 2013. su povećane za 2,6%, na 162 milijarde evra. Ipak, rast ulaganja u istraživanja i razvoj kompanija iz EU manji je od svetskog proseka i upola manji od rasta investicija američkih i japanskih firmi. Gledano po zemljama, ulaganja kompanija iz Nemačke, Francuske i Velike Britanije čine više od dve trećine ukupnih u EU. Među evropskim kompanijama, ali i u svetu, Folksvagen drugu uzastopnu godinu najviše ulaže u istraživanja i razvoj a među vodećim u Uniji su i BMW, Dajmler, Sanofi, Erbas, Simens i Nokija.


Rast ulaganja u istraživanja i razvoj kompanija u EU u 2013. bio je sporiji nego 2012, kada je dostigao 6,8%. Takođe je rast bio ispod svetskog proseka za 2013. godinu od 4,9% i daleko ispod rasta ulaganja kompanija u SAD (5%) i Japanu (5,5%), pokazao je novi izveštaj Evropske komisije „Semafor ulaganja industrije u istraživanja i razvoj za 2014“.

Izveštaj je obuhvatio vodećih 2.500 firmi u svetu koje pokrivaju oko 90% ukupnih troškova kompanija za istraživanja i razvoj.

Kompanije iz EU (633) uložile su u 2013. u istraživanja i razvoj 162,4 milijarde evra, američke (804) su investirale 193,7 milijardi a japanske (387) su izdvojile 85,6 milijardi.

autoindustrija

„Uprkos teškom ekonomskom okruženju, kompanije iz EU nastavile su da ulažu u istraživanja i razvoj. To je dobra vest ali je potrebno više da bi održali korak sa konkurentima. S obzirom da su javni resursi limitirani, još je značajnije privlačenje privatnih investicija u istraživanja i razvoj“, istakao je evropski komesar za istraživanja, nauku i inovacije Karlos Moedas (Carlos).

Komesar je ukazao na značaj programa Horizont 2020, kao i investicionog plana Evropske komisije i Evropske investicione banke od 315 milijardi evra za sektor istraživanja i razvoja širom Evrope.

Evropski komesar za obrazovanje, kulturu, mlade i sport Tibor Navračič (Navracsics) istakao je da je Evropa atraktivna za ulaganja u istraživanja i razvoj jer ima odlične istraživače i dobre mogućnosti za deljenje znanja. Ipak, kako je dodao, EU mora da podstakne investicije u taj sektor.

Folksvagen ispred Samsunga i Majkrosofta

Proizvođač automobila Folksvagen (Volkswagen) drugu uzastopnu godinu predvodi i evropsku i svetsku listu lidera sa uloženih 11,7 milijardi evra u istraživanja i razvoj u 2013, što je za 23,4% više nego 2012. Na drugom mestu globalne liste je južnokorejski Samsung a treći je američki Majkrosoft (Microsoft).

Automobilska industrija, gde su investicije u istraživanja i razvoj porasle za 6,2%, obezbeđuje četvrtinu ukupnih ulaganja kompanija u EU u taj sektor, pokazao je izveštaj.

Na listi deset kompanija iz EU koje su najviše uložile u istraživanja i razvoj u 2013. posle Folksvagena ide Dajmler (Daimler) sa 5,38 milijardi evra. Po više od četiri milijarde evra u istraživanja i razvoj su uložili BMW, Sanofi-Aventis, „Robert Boš“ (Bosć), Simens (Siemens) i GlaksoSmitKlajn (GlaxoSmithKline) dok su po više od tri milijarde investirali Erbas (Airbus), Erikson (Ericšon) i Nokija (Nokia).

Istovremeno su neki haj-tek (high-tech) sektori, poput farmaceutike ili tehnologije uređaja i opreme, zabeležili slabiji rast, niži od proseka za ukupna ulaganja u istraživanja i razvoj.

Za 97% ukupnih ulaganja u istraživanja i razvoj u EU zaslužne su firme iz deset zemalja. Po ukupnim performansama predvode Nemačka, Francuska i Velika Britanija čije kompanije obezbeđuju više od dve trećine ukupnih ulaganja u istraživanja i razvoj.

U Nemačkoj i Britaniji su ulaganja kompanija u istraživanja i razvoj porasla u 2013. za 5,9% odnosno 5,2% i rast je bio iznad proseka za EU dok su u Francuskoj ta ulaganja smanjena za 3,4%.

Smanjenje ulaganja pojedinih velikih kompanija u EU odrazilo se i na ukupne investicije u istraživanja i razvoj članica u kojima rade. Tako je pad Nokijinih ulaganja za 17,1% doprineo da investicije u istraživanja i razvoj u Finskoj opadnu za 11,6% dok je pad ulaganja STMikroelektroniksa (STMicroelectronics) za 19,2% za posledicu imao smanjenje ukupnih ulaganja u Holandiji za 0,1%.

Istovremeno je rast ulaganja u istraživanja i razvoj kompanija u nekim članicama EU bio osetno viši od svetskog proseka – u Irskoj 13,6% a Italiji 6,4%, dok je u Španiji rast bio 4,4%, iznad proseka Evropske unije.

Izvor: EurActiv.rs

Pročitajte i ovo...