Home VestiBiznis & Finansije Grci 25. januara izlaze na prevremene izbore

Grci 25. januara izlaze na prevremene izbore

by bifadmin

U Grčkoj će 25. januara biti održani prevremeni opšti izbori pošto parlament te zemlje 29. decembra ni u trećem, konačnom glasanju nije uspeo da izabere novog predsednika, najavio je premijer Antonis Samaras. Izgledi za prevremene izbore pojačali su bojazni za finansijsku budućnost Grčke i uznemirili investitore koji su na veliko prodavali akcije grčkih kompanija. Ispitivanja javnog mnjenja ukazuju na prednost Sirize na predstojećim izborima. Siriza kao stranka levice napada mere štednje i uslove pod kojima je Grčka dobila zajmove od međunarodnih kreditora. Ekonomija Grčke tek je počela da pokazuje znake oporavka nakon godina pada ali je stopa nezaposlenosti još iznad 25%.


Kandidat koalicione vlade za predsednika Grčke Stavros Dimas (73), inače bivši evropski komesar, dobio je 168 glasova parlamenta koji broji 300 poslanika a za izbor su mu bili potrebni glasovi 180 poslanika.

Vlada sada ima deset dana da raspusti parlament i raspiše prevremene izbore a analitičari strahuju da bi izbori mogli da ugroze međunarodni paket zajmova prezadužene Grčke.

Istraživanja javnog mnjenja ukazuju na prednost Sirize, koja je vodeća opoziciona partija, u odnosu na Samarasovu Novu demokratiju na predstojećim izborima. Stranka levice Siriza protiv je uslova pod kojim je Grčka dobila spasilačke pakete zajmova kako bi izbegla bankrotstvo.

Siriza obećava da će vratiti unazad neke reforme uvedene kako bi se Grčka kvalifikovala za milijarde evra zajmova ostalih članica zone evra i Međunarodnog monetarnog fonda.

Tokom krize Grčka je uvela brojne mere štednje sporne za Sirizu koja tvrdi da će preokrenuti trend smanjenja minimalnih zarada, prekinuti otpuštanje državnih službenika i zaustaviti prodaju državne imovine.

Ipak, u poslednje vreme Siriza je ublažila retoriku oko jednostranog povlačenja iz sporazuma o spasilačkom paketu zajmova sa međunarodnim kreditorima.

tsipras siriza

Premijer Samaras ocenio je u parlamentu da bi izbori mogli da budu „katastrofalni“ u vreme kada Grčka pregovara sa kreditorima.

Investitori su loše regaovali na glasanje u grčkom parlamentu i opšti indeks akcija na berzi u Atini u poslovanju oko podneva bio je u padu za 7,3% dok je neposredno nakon glasanja skliznuo za 11,3%. Istovremeno je prinos na grčke obveznice skočio iznad 9%.

Dimas je pak kazao da glasanje pokazuje da njegovu kandidaturu podržava „snažna većina“ u parlamentu i da je očekivao takav rezultat. „Ostao sam miran, kao i uvek“, rekao je Dimas posle glasanja.

„Zemlja nema vremena za gubljenje“, istakao je Samaras dodajući da je on tu da garantuje da će Grčka ostati na bezbednom kursu i da dosadašnje žrtve i ekonomski oporavak neće biti ugroženi.

Poslanica konzervativaca Dora Bakojanis ocenila je da izbori dolaze „u najgorem mogućem trenutku za ekonomiju zemlje“.

Lider Sirize Aleksis Cipras istakao je međutim da je ovo „istorijski dan za grčku demokratiju“.

„Kada je većina za kraj politike spasilačkih paketa zajmova i štednje, parlamentu ne preostaje ništa drugo nego da ispuni svoju obavezu i postupi u skladu sa voljom ljudi“, rekao je Cipras.

„Od danas Samarasova vlada, koja dve i po godine pljačka naše društvo i već je odlučila i obavezala se da preduzme nove mere (štednje), pripada prošlosti“, istakao je Cipras i dodao „voljom naših ljudi, za nekoliko dana, sporazumi o štednji takođe će otići u prošlost“.

Po decembarskim anketama, Siriza bi mogla da osvoji do 30% glasova na izborima a Nova demokratija 24%. Socijalistički PASOK, koalicioni partner Nove demokratije, mogao bi da dobije manje od 6%, ili jedva iznad cenzusa, pokazuju najnovija istraživanja javnog mnjenja.

Izvor: AP

Pročitajte i ovo...