Home VestiEkonomija Ove i naredne godine pad BDP-a

Ove i naredne godine pad BDP-a

by bifadmin

Saradnici Ekonomskog instituta u Beogradu danas su objavili da će, čak i prema optimističkom scenariju, dogodine bruto domaći proizvod Srbije biti manji 0,8 odsto, a prosečna godišnja vrednost deviznog kursa će biti 121 dinar za evro. Optimistički scenario podrzumeva sprovođenje fiskalne konsolidacije, monetarnu stabilnost, stvaranje uslova za rast investicija i povoljnije uslove za otplatu spoljnog duga, objasnio je Stojan Stamenković na konferenciji za novinare povodom novog broja časopisa „Makroekonomske analize i trendovi“ (MAT).

Prema tom scenariju, koji nije uključivao otkazivanje izgradnje gasovoda Južni tok, koji je Srbiji trebalo da obezbedi značajne investicije u narednim godinama, rast investicija u 2016. i 2017. godini bio bi između sedam i osam procenata. Do 2017. godine, kako prognoziraju autori MAT-a, očekivan je pad deviznih rezervi, zbog otplate spoljneg duga i slabijeg priliva deviza.

Procena autora MAT-a je da bi, ukoliko bi bilo povoljno ekonomsko okruženje, prosečna vrednost deviznog kursa u 2016. godini iznosila 125,9 dinara za evropsku valutu. Glavni razlog trenutnog rasta deviznog kursa, koji danas iznosi 121,8 dinara za evro, po rečima Stamenkovića je veća potražnja od ponude deviza.

banke padaju

Kako je istakao saradnik MAT-a Miladin Kovačević, smanjen je priliv inostranih investicija, a istovremeno se značajni iznosi deviza izdvajaju za razduživanje zemlje u inostranstvu, što je slučaj i sa zemljama u okruženju.

„Nadamo se da će potpisivanje aranžmana Srbije sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) doprineti rastu investicija, što bi uticalo na jačanje dinara, kao i mere Evropske centralne banke i reprogramiranje otplate duga inostranim kreditorima“, kazao je Kovačević.

Kako su procenili autori MAT-a, pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji će ove godine iznositi 2,1 odsto, a u 2015 pad će biti 0,8 odsto, dok bi u 2016. rast BDP iznosio 1,5 odsto, a 2,5 odsto u 2017. godini.
Pognoze o privrednom rastu zasnovane su, kako je rekao Stamenković, na povećanju izvoza ako bi bile aktivirane obe peći u Železari Smederevo, zatim bila obezbeđena puna proizvodnja hemijskog kompleksa, i porastao izvoz automobilske i prehrambene industrije.

Urednik MAT-a Vladimir Vučković je kazao da će reforma javnih preduzeća biti glavni izazov za Vladu Srbije u postizanju fiskalne konsolidacije. „Još nema planova poslovanja javnih preduzeća u 2015. godini iz kojih bi se videlo na koji način će biti postignute neophodne uštede. Izvesno je da će dogodine biti povećane cene proizvoda i usluga tih preduzeća, a moraće da bude promenjen njihov menadžemnt i regulisana naplata potraživanja“, ocenio je Vučković.

Pročitajte i ovo...